Vulin : Srbija je vojno neutralna i saradjuje sa svima

BUJANOVAC

 

„Srbija je vojno neutralna i kao takva sarađuje i sa istokom i sa zapadom“, poručio ministar Vojkse Srbije Aleksnadar Vulin na bazi „Jug“ kod Bujanovca.

On je danas prisustvovao  Danu visokih zvanica na multinacionalnoj vojnoj vežbi „Platinasti vuk 18“, koja se održava u bazi „Jug“ nedaleko od Bujanovca u kojoj učestvuju jedinice iz Sjedinjenih američkih država, Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Crne Gore i Srbije.

“Država Srbija će uvek voditi računa o tome da održava balans u svojoj spoljnoj politici, kao što održava balans u svojoj vojsci”, rekao je Vulin i dodao da je Vojska Srbije u stanju da zaštiti zemlju i stanovništvo i da je ova vežba pokazala da je spremnost na najvišem nivou.

Po njegovim rečima, svaka vežba kao što je “Platinasti vuk 18” će dodatno unaprediti borbenu gotovost i sposobnost Vojske Srbije da podrži sve odluke državnog rukovodstva.

Na vežbi “Platinasti vuk 18”, koja se odvija od 11. do 22. juna,  vojnici uvežbavaju “Taktike, tehnike i procedure u multinacionalnim operacijama – neubojito oružje” i “Operacije očuvanja mira”.

Pripadnici vojski zemalja učesnica uvežbavaju se u upotrebi nesmrtonosnog oružja, procedurama, radnjama i postupcima prilikom angažovanja u multinacionalnim operacijama u međunarodnom okruženju.

Od ukupno 510 oficira, podoficira i vojnika, koliko je učestvovalo u vežbi, 231 vojnik je iz oružanih snaga stranih zemalja, istako je rukovodilac vežbe pukovnik Slađan Stamenković, zamenik komandanta 4. Brigade Kopnene vojske.

“Veoma sam zadovoljan radom, disciplinom i profesionalizmom svih učesnika. Smatram da smo u potpunosti realizovali ciljeve vežbe”, rekao je Stamenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare