Otvorena 20. Balkanska smotra mladih strip autora

LESKOVAC

U Leskovcu je večeras otvorena jubilarna 20. Balkanska smotra mladih strip autora.

Najstariji strip festival na prostoru bivše SFRJ, koji je odavno prerastao balkanske okvire, ove godine ima rekordnih 2789 učesnika iz 61 zemlje sveta sa šest kontinenata.

Smotru, sem glave izložbe, sačinjavaju još dve izložbe, kao i 24 različitih dešavanja u vidu predavanja, tribina i promocija, a prisustvovaće joj oko 90 uglednih gostiju iz čitave Evrope, Severne Amerike i Azije.

Na otvaranju se publici obratio gost iz Sjedinjenih Američkih Država, scenarista Diznija i pisac Betmena, Aleksandar Simons, koji je izrazio zadovoljstvo što vidi puno i mladih i starjih ljudi koji se bave stripom, i da se raduje što će imati mogućnost da sa njima razmeni kreativna iskustva.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović koji je kao posebnu veličinu ovog festivala istakao i to što ona ima i pedagoški karakter.

„Ono što ovu smotru dodatno izdvaja od drugih festivala je i to što je usmerena ka boljem povezivanju nacionalnih i kulturnih scena balkanskih zemalja i razvijanju saradnje među njima. Lokalna samouprava prepoznaje značaj strip stvaralaštva i u tom nastojanju podržava stvaraoce i realizatore ovakvih manifestacija. Nastavićemo da pomažemo školu stripa i promovisanje mladih autora i razvoj devete umetnosti.“

Na ovogodišnjoj smotri plaketu „Nikola Mitrović Kokan“ za doprinos srpskom stripu dobili su Žika Bogdanović iz Beograda i Dragan Stokić Rajački iz Zaječara. Memorijalnu nagradu za satirični strip „Miodrag Veličković Mivel“ dobio je Saša Dimitrijević iz Niša.

U sastavu Smotre održan je konkurs za najbolji strip kaiš i žiri u sastavu Nikola Milićević (novinar i urednik Nove Naše reči), Marko Stojanović (strip scenarista) i Miloš Cvetković (akademski grafičar) nagradio je Anastasiju Vidanović iz Leskovca (kategorija do 10 godina), Katarinu Hadži-Jovančić iz Leskovca (10-15 godina) i Katarinu Stošić (15-19 godina), a specijalnu nagradu dobila je Milica Stanković (12 godina) iz Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare