Osnovna škola u Žitkovcu dobila Svetosavsku nagradu

ALEKSINAC

  Osnovna škola „Vuk Karadžić” u Žitkovcu kod Aleksinca jedan je od ovogodišnjih dobitnika republičke Svetosavske nagrade koju dodeljuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Jedina je osnovna škola koja se našla na spisku 28 institucija i pojedinaca koji su nagrađeni, a nagradu je direktoru škole Milanu Diniću uručio ministar prosvete Mladen Šarčević na dan Svetog Save. Žitkovačka škola nagrađena je za višegodišnji doprinos kvalitetu osnovnog obrazovanja i vaspitanja u Republici Srbiji. Školu je za nagradu predložio Centar za obrazovne politike.

                     Prema rečima direktora škole Milana Dinića, ova nagrada je potvrda višegodišnjeg rada i truda koji je kolektiv uložio u razvoj škole.

                     “ Četvrta je godina kako radimo na projektu “Zajedno ka srednjoj školi” gde radimo sa učenicima i đacima iz depriviranih sredina pri prelasku u srednju školu. Tako da smo sa njima imali fantastične rezultate. Uzgred, imali smo i veoma dobre rezultate po pitanju bezbednosti učenika u samoj školi”, kaže direktor Dinić. “Od 20 učenika koliko ih je bilo u projektu, 19 je nastavilo školovanje u srednjim školama što su izuzetni rezultati”.

                   To  su samo neki od rezultata koje je postigla ova škola, a kojima je značajno doprinela unapređenju obrazovanja u Republici Srbiji.

                   “Dosta toga je urađeno po pitanju bezbednosti same škole. Jedna smo od  škola, ne samo u Nišavskom upravnom okrugu već, možda, i u celoj Srbiji koja zatvara kapije i ne dozvoljava učenicima izlazak izvan školskog dvorišta sve dok traje nastava”, dodaje Dinić.

                     Učenici škole postižu i značajne rezultate na takmičenjima, uglavnom iz informatike.

                     “Nagrada nam puno znači, posebno što smo jedina osnovna škola u zemlji koja je sada dobila ovu nagradu, ali je pred nama ozbiljan zadatak, da ovu nagradu opravdamo. Verujem da to neće biti težak zadatak za nas jer svi koji radimo u školi maksimalno smo posvećeni svom poslu  i predstavljamo kolektiv koji funkcioniše kao tim”, dodaje  direktor OŠ “Vuk Karadžić” u Žitkovcu, koja ima 705  učenika i pet izdvojenih odeljenja.

                      “I tu možemo da se pohvalimo jer smo, verujem, jedina osnovna škola u Srbiji koja i u svim isturenim odeljenjima ima fiskulturne sale. Sva deca tako imaju iste uslove za rad, a svaka učionica u izdvojenim odeljenjima ima pristup internetu i računar, a sada nam je želja da svaka učionica ima projektor”.

                     Nagrada je tu,  ali i planovi za budućnost.

                    “Postavili smo sebi kao prioritet za ovu godinu na nastavu, takmičenja i još nekoliko sitnica koje moramo da završimo”, zaključuje Dinić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare