Osnovice za PIO više za 8,72%

BEOGRAD

Od uplate za januar 2022. godine važe nove osnovice osiguranja, koje su za 8,72 odsto više nego prethodne godine, a građani mogu da se opredele za jednu od 13 osnovica osiguranja, nezavisno od stručne spreme koju imaju, saopštio je danas Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Po Zakonu o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, najniža osnovica osiguranja iznosi 35 odsto prosečne republičke zarade za prethodnih 12 meseci, što je 30.880 dinara, a najviša pet prosečnih plata, odnosno 441.140 dinara, podsećaju u PIO fondu.

Napominju da je doprinos za penzijsko i invalidsko osiguranje 25 odsto, što znači da će se mesečni izdatak za samostalnu uplatu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje kretati u rasponu od 7.720,00 do 110.285,00 dinara.

“Iznosi osnovica osiguranja i doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje važe za celu 2022. godinu i dostupni su građanima na sajtu Fonda i na oglasnim tablama u filijalama”, kažu u PIO fondu, i dodaju da je 15. u mesecu rok dospelosti za one koji se opredele za samostalnu uplatu doprinosa.

Naglašavaju i da su građani koji ne žele više da uplaćuju samostalno doprinose u obavezi da podnesu zahtev za prestanak uplate.

Pravo na samostalnu uplatu doprinosa imaju sva lica koja su van osiguranja (nezaposleni, studenti, domaćice, đaci…) pod uslovom da su starija od 15 godina, da imaju prebivalište u Srbiji, da nisu korisnici penzije ostvarene u Srbiji ili u državi sa kojom je zaključen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, kažu u PIO fondu.

Preduslov za samostalnu uplatu doprinosa je i da nije nastupio neki od propisanih slučajeva po osnovu kojih se ostvaruje pravo, kao što je invaliditet ili godine za starosnu penziju.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare