Okrugli sto o radnom zakonodavstvu

BEOGRAD

UGS NEZAVISNOST, uz podršku Fondacije Friedrich Ebert, danas je organizovao okrugli sto na temu „Radno zakonodavstvo – stanje i perspektive”.

U Republici Srbiji se, već duži vremenski period, radi na sistematskoj promeni radnog zakonodavsta, što vodi potpunom urušavanju sistemskog karaktera Zakona o radu, rečeno je danas.

UGS NEZAVISNOST su, prilikom razmatranja predloga Akcionog plana za Poglavlje 19, izneli primedbe – sa ciljem da se zaustavi donošenja zakona iz oblasti radnog i socijalnog zakonodavstva pre nego što se donese novi Zakon o radu.

Stalno prisutan pritisak međunarodnih finansijskih organizacija i udruženja stranih investitora da se često menjaju ova zakonska rešenja, posebno u cilju stvaranja što povoljnijih uslova za ulaganja, pojačava odgovornost sindikata da, kao odgovoran i kompetentan socijalni partner, ne dozvoli da te promene idu na štetu zaposlenih i da se usvajaju bez znanja, konsultacija i aktivnog učešća relevantnih predstavnika zaposlenih, kao što se događalo prilikom svake od mnogobrojnih izmena i dopuna zakona iz oblasti radnog i socijalnog zakonodavstva.

Budući da je Akcionim planom za Poglavlje 19 i Planom Vlade Republike o Srbije predvideno donošenje novog Zakona o radu najkasnije do 2021. godine, neophodno je da socijalni partneri sa predstavnicima resornog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i
socijalna pitanja najpre sačine anlizu primene važećeg Zakona o radu, sa ciljem sagledavanja uočenih problema i nedostataka u njegovoj primeni.

Na skupu je predstavljena studija pod nazivom „Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji” o kojoj su govorili autori Sarita Bradaš i Mario Reljanović.

Okrugli sto je ispred FESa otvorio Bojan Lađevac a uvodnu reč je dao Zoran Stojiljković.
U uvodnom delu govorili su i Goran Vuković iz SSSS i Miloš Janković, v.d. pomoćnik ministra za rad, Sektor za rad i zapošljavanje.

O planiranim izmenama radnog zakonodavstva govorila je Snežana Bogdanović, šefica odseka za normativne i studijsko-analitičke poslove u oblasti rada u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

O stavovima UGS Nezavisnost u vezi reformi radnog zakonodavstva govorile su Slađana Kiković i Dragica Mišljenović iz naše pravne službe.

Posle diskusije predstavljena je publikacija “Indikatori dostojanstvenog rada u Srbiji”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare