Niški putari su spremni za prve snežne padavine

NIŠ

„Sve pripreme koje su bile neophodne za rad Štaba zimske službe do 15. novembra, kada se uvode dežurstva, urađene su“, istako je Stojan Spasić, novi komandant Štaba zimske službe u Nišu na prvom sastnaku ove službe koji je održan danas. Ianče zimska sezona za obe koji održavaju saobraćajnice počinje 15.novembra i završava se 31.marta. Sastanku Štaba prisustvovali su predstavnici svih preduzeća koja su zadužena za čišćenje snega u zimskom periodu, predstavnici Komunalne policije, JKP “Parking servis”, Direkcije za javni saobraćaj kao i meteorološke stanice u Nišu, budući da oni u toku zime svi međusobno sarađuju.

                             “Sva  preduzeća su izvršila neophodme pripreme za zimski period, nabavljene su potrebne količine industrijske soli,  kamenog agregata i kalcijum hlorida i spremno dočekuju predstojeći zimski  period”, kazao je Spasić.

                            On je posebno istakao spremnost JKP “Mediana” koje će ovu zimu dočekati sa obnovljenim voznim parkom i novim kamionima.

                             “Nabavljena su šest nova vozila tipa MAN sa raonicima i sada je u rad  zimske službe uključeno 19 vozila na čišćenju  snega i posipanju soli što do sada nije bio slučaj. Novina je i to da  je ovo preduzeće uvelo dežurstvo 10 mobilnih ekipa u odnosu na pet kako je bilo ranije. To znači da  će se čišćenje ulica raditi i brže i efikasnije i da će se to posebno videti u ulicama prvog i drugog stepena prioriteta”, dodao je Spasić.

                            Novina je i to, kaže Spasić, da će bulevari u gradu  ove zime biti čišćeni u paru.

                            “Istovremeno će se čistiti obe trake na bulevarima što do sada nije bio slučaj”, dodao je Spasić. “Vreme čišćenje će biti  značajno skraćeno. Do prošle godine svaka ekipa je imala front rada  od 50, a sada će to biti od 25 do 30 kilometara pa će  neke ulice u toku noći ili dana, biti očišćene  i više puta da  bi kvalitet čišćenja bio odgovarajući”.

                           Od ove godine i trgovi u gradu će se čistiti drugačije.

                           “Kada se radi o čišćenju trgova, nabavljene su tri male mašine, bacači snega i one su namenjene čišćenju kako trgova tako i mostova ali  i trotora. Nabavljeni su i traktori  za čišćenje staza u parkovima.  Za čišćenje trgova nabavili smo posebnu tečnost na bazi  kalcijum hlorida  koju ćemo koristiti  i u pešačkoj zoni. Ona se koristi eksperimentalno , a ukoliko se  pokaže efikasnom nabavićemo, pored sada kupljenih sedam još sedam tona.To će biti  dovoljno da nekoliko puta posipamo centralni gradski trg i Obrenovićevu ulicu, a jedno posipanje traje desetak dana”, istako je Spasić.

                            Mada je sve spremno za zimu kada se radi o gradskim saobraćajnicama, problemi se očekuju na soskom području.

                           “Na seoskom području uvek postoje problemi a jedan od razloga je i taj što se sneg na ovim saobraćajnicama ne čisti u toku noći kao u gradu. Već sutradan čistači imaju veći front rada, negde oko 234 kilometara saobraćajnica koje ne mogu da se očiste tako brzo kao u gradu”, ističe Spasić.

                       Milan Đorđević, načelnik Komunalne policije je istako da će se oni u toku zime postarati da obaveste ili skrenu pažnju građanima da svoje automobile ili neka druga vozila sklone sa trotoara kako bi olakšali čišćenje snega.

                      “Vlasnici lokala kao i do sada imaju obavezu da očiste sneg i led na trotoaru ispred svojih lokala, ali tu obavezu imaju i vlasnici privatnih kuća, kao i stanari u stambenim zgradama”, kazao je Đorđević. “On je dodao da su predviđene i odgovarajuće kazne za fizička i pravna lica kao i preduzetnike”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare