Odrzani sednica Skupstine Centra za razvoj Jablanickog I Pcinjskog okruga

LESKOVAC

U prostorijama Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga održana je 29. sednica skupštine ove ustanove kojoj su prisustvovali predsednici i predstavnici opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga. Razmatran je izveštaj o radu Centra za 2018., kao i plan rada za 2019. godinu.

„Kao predsednik Skupštine osnivača mogu da kažem da Centar za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga beleži uspešnu predhodnu godinu“ rekao je Goran Cvetanović.

„U prošloj godini, Centar za razvoj je realizovao 18 projekata lokalnog, regionalnog i međuregionalnog karaktera. Posebno bih izdvojio dva regionalna projekta. Prvi je onaj koji sve gradove i opštine ovog regiona priprema za predstojeći susedski program Srbija – Severna Makedonija. Drugi projekat se odnosio na mere populacione politike sa ciljem da omogući zadržavanje i povećanje postojećeg nivoa rađanja dece. Centar za razvoj sarađivao je i sa svakom od 13 opština regiona ponaosob i pomagao u definisanju i izradi projekta. Više od deset realizovanih projekata rešavali su probleme lokalne zajednice i probleme građana. Regionalni projekti će i ove godine biti prioritet u radu Centra sa ciljem umrežavanja gradova i opština Jablaničkog i Pčinjskog okruga.“

Direktorka Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga Dragana Belenzada takođe smatra da se radi o uspešnoj 2018. godini i to potkrepljuje primerima.

„Imali smo 2 regionalna projekta, na jednom je bilo 12 partnera, na drugom četiri, uspešno smo vršili četvorogodišnji projekat koji je finansirao USAID, definisali smo konkretne lokalne projekte koji su bili prioriteti za svaku lokalnu samoupravu i uspešno ih impelemntirali. Prošle godine smo prvi put ostvarili saradnju sa Ministarstvom bez portfelja zaduženog za inovacije i tehnološki razvoj, zatim sa Ministarstvom zaduženog za demografiju i populacionu politiku, sa Ministarstvom za evropske integracije i sve je to rezultiralo jednim uspešnim radom. Važna je i saradnja sa Razvojnom agencijom Srbije, gde su zahvaljujući Centru za razvoj u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu 36 korisnika dobila preko 21 milion dinara da započnu i unaprede svoje poslovanje. Trenutno imamo devet projekata, a sledi nam potpisivanje još jednog regionalnog projekta koji je izuzetno značajan. Planiramo i projekat koji ćemo predati zajedno sa 10 jedinica lokalnih samouprava. U pitanju je „Pametna specijalizacija poluga regionalnog razvoja“ kojim definišemo koje su to mogućnosti napretka Jablaničkog i Pčinjskog okruga koje se tiču regionalnog i ekonomskog razvoja.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
sebi dovoljni
sebi dovoljni
4 godine pre

A sad konkretno. Definisite porast BDP, izvoz, % rasta zarade, standarda. Cime ste izmerili uspesnost, sem samozadovoljstvom? Ovo je izmisljotina za popunu fotelja, placenijih radnih mesta politickim kadrovima. Novac dobijaju porodice u zatvorenom krugu, nikog ne zaposljavaju. Firme im prezive godinu dana i toliko, nema prosirenja proizvodnih kapaciteta. Putovanja su benefit za politicare da se lepo provedu sa izabranim kadrovima. Ljudi, kazite otvoreno, sta krijete vise i glumite da postoji svrsishodnost postojanja centra. Hajde dajte obracun, koliko kosta postojanje jedne ovakve organizacije, a koliko bi dobili da je ugasimo.