Grad Vranje traži da mu se u vlasništvo vrati „Haremluk“

VRANJE

Gradsko veće Vranja uputilo je Predlog Vladi Srbije da donese Odluku o vraćanju svojine nad Haremlukom i zemljištem uz objekat, izjavila je nakon sednice većnica Zorica Jović, koja je podsetila da je to inicijativa gradonačelnika.

„Na taj način, Grad Vranje će postati vlasnik objekta od izuzetne istorijske važnosti, ali će buduća namena ovog prostora biti isključivo za sadržaje iz oblasti kulture“, dodala je ona.

Objekat je iz 1765. godine. Obnovljen je pre četvrt veka i isto toliko bio jePoslovni klub “Simpa”, po kome je Vranje bilo prepoznatljvo. Zatvoren je 2015. godine, da bi potom prešao u vlasništvo Republičke direkcije za imovinu. Bio je prepušten zubu vremena i vandalima koji su ga svakodnevno uništavali, a onda u avgustu 2017. godine Direkcija i vlasnik jednog ovdašnjeg ugostiteljskog objekta potpisali  su ugovor o korišćenju Haremluka.

Ovaj objekat od izuzetne kulturne važnosti ponovo je zatvoren i opet doživljava istu sudbinu. Prepušten je propadanju i ukoliko se, što pre, nešto ne preduzme imaćemo ruinu u samom centru grada što je nedopustivo.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare