Održani “Dani vina i meraka” u Niškoj Banji

NIŠ-NIŠKA BANJA

Najbolji proizvođač crnog vina u 2018. godini  u Niškoj Banji je Slobodan Todorović iz Sićeva. Za najboljeg proizvođača belog vina proglašen je Ivan Petrović iz Proseka, a titulu najboljeg  proizvođača lozove rakije poneo je  Miroslav Jović iz Niške Banje. Proglašenjem najboljih proizvođača belog i crnog vina,  lozove rakije I podelom priznanja I nagrada od strane žirija koga su činili poznati enolozi ovog kraja, u Niškoj Banji su danas završeni  16. „Dani vina i meraka“.

Svi gosti Banje kao I posetioci mogli su uz kulturno umetnički pogram, kuvanu rakiju  danas da probaju vina i rakije, ali i kulinarske specijalitete iz ovog kraja.  Priliku da na „Danima vina i meraka“ promovišu svoje proizvode iskoristile su i ovdašnje zanatlije i udruženja, pa su u centru Niške Banje bili postavljeni i štandovi sa ručno rađenim suvenirima.

Uručujući nagrade najuspešnijima, predsednik Gradske opštine Niška Banja Dejan Jovanović istakao je da su vino i merak postali prepoznatljivi brend Niške Banje zahvaljujući upravo dobrim vinogradarima i vinarima.

Pored pehara, za vinogradare koji su osvojili prvo mesta na finalnom takmičenju, Gradska opština Niška Banja obezbedila je putovanje na Sajam vina u Vršcu, dok će drugo i treće plasirani otputovati i posetiti Sajam vina u Negotinu i Rajačke pivnice.

Vinogradari kažu da je ljubav uz sunce i zemlju najvažniji činilac dobog vina.

„ Stara loza izumire, i onaj ko želi da se bavi proizvodnjom vina mora da neguje nove sorte kako bi se proizvodila kvalitetna vina „ kaže jedan od vrsnih proizvođača Grijica Jovic iz Ostrovice.

Na ovogodišnjoj manifestaciji bilo je prisutno dvadesetak izlagača.

Nekada se vinova loza mnogo više gajila u ovom kraju . Postojle su velike plantaše . Danas toga nema, mada, kako kaže predsednik opštine Niška Banja Dejan Jovanović, ove godine je bolje nego prošle.

„ Daleko je od onoga kada smo mi imali šest hiljada hektara na teritoriji niške Banje i kad je Niška Banja pojila pola Srbije vinom i rakojom. Radile su Jelašnička i Sićevačka zadruga. Sade se novi vinogradi. Prošao je onaj težak period kada su vinogradi nestajali, trsili se. Sada se pojavljuju male privatne vinarije koje proizvode kvalitetna vina , ali treba duplo više vremena od onoh koliko je trebalo da se sve to uništi „ rekao je jovanović.

Niška Banja za podsticaj poljoprivrednika da sse bave ovom proizvodnjom i za organizaciju manifestacije budžtom planirala za ovu godinu pola miliona dinara.

Ova manifestacija bila je prilika i da posetioci budu mumani. Povodom  15. februar, Svetskog dana dece obolele od raka koja se održžava u 40 gradova Srbije, NURDOR je I našetalištu gde se manifestacija odvijala postavio kutije za dobrovoljne priloge. Davanjem priloga I kupovinom suvenira prisutni na manifestaciji “Dani vina I meraka”  pomogli su izgradnju druge faza hemato-onkološkog dečjeg odeljenja u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare