Stav: Krava, dve koze, tri ovce

KOSOVSKA MITROVICA

(Autorski tekst Marka Jakšića)

Poslednjih dana Srbi na Kosovu i Metohiji preplavljeni su informacijama o podeli Kosova i Metohije. Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić prednjači u tome, dok ministar odbrane Aleksandar Vulin govori o razgraničenju. Aleksandar Vučić se slaže sa ovom političkom opcijom govoreći da jedna strana ne može da izgubi sve, a druga da dobije sve. U okviru onoga što,  navodno,  Srbija treba da dobije jesu opštine na severu Kosova ili manje od 8% teritorije južne srpske pokrajine. U geografskom smislu, naročito kada je u pitanju ekonomija,  to je najsiromašniji deo Kosova i Metohije.

Aleksandru Vučiću podrška za tzv. podelu Kosova ili , bolje reći,  za dobojanje mrvica stiže od banjalučke elite predvođene Miloradom Dodikom.  Interes Republik Srpske se svodi na to da,  ako se Srbija odrekne Kosova i Metohije,  mnogo lakše može da prigrli Republiku Srpsku. Kakva tužna zabluda.
Da bi se odrekao srpskih manastira na Kosovu i Metohiji Aleksandar Vučić se obračunava sa tzv. kosovskim mitom računajući da ako se odrekne tog mita Srbija će mnogo lakše moći da zaboravi svoje korene i temelj svoje duhovnosti i državnosti koji se nalazi na Kosovu i Metohiji.
Bez obzira na decidiran stav Španije da Kosovo ne može da bude deo evropskih institucija i integracija a još manje posebna država, predsednika Srbije to ne sprečava da krene u konačno rešavanje statusa Kosova i Metohije.

Posle dugog perioda vreme najzad počinje da radi za Srbe. Broj Albanca, koji žive na KiM , jako brzo se topi. Na poslenjim parlamentarnim izborima na KiM izašlo je samo oko 400,000 Albanaca i to po podacima centralne izborne komisije Kosova. U prevodu to znači da na Kosovu i Metohiji danas više ne živi više od 800-900.000 Albanaca. U procentima u odnosu na ostatak Srbije to je negde između 12 i 14 posto, što se mora priznati i nije mnogo. Umesto da iskoristi ovu migraciju, predsednik Srbije im pomaže tako što u vreme kada su Albanci u krizi on rešava njihov status na štetu Srba. Izgovor za to mu je da on to radi zbog svojih sinova Danila i Vukana, zbog njihove svetle evropske budućnosti, zaboravljajući pritom ,ili možda svesno žrtvujući, na desetine hiljada srpske dece koja ostaju da žive u Velikoj Albaniji ili bolje reći „žutoj kući“.
Prosto je neobjašnjivo šta predsednika Srbije tera da se u ovakvoj popriličnoj žurbi odriče Kosova i Metohije. Možda je to obećanje koje je predsednik Srpske napredne stranke dao Zapadu kada su ga dovodili na vlast jer im je, najverovatnije, tada obećao da će im prepustiti južnu srpsku pokrajinu. Tragična sudbina pokojnog premijera Zorana Đinđića samo pokazuje kakav tužan epilog imaju oni koji ne ispune obećanje dato zapadu.
Drugi razlog, koji primorava Aleksandra Vučića, možda može da bude pretnja i zastrašivanje od strane albanske mafije. Svugde u svetu je poznata činjenica da je, posle ruske,  najopasnija mafija na svetu upravo albanska. Neki Srbi na Kosovu i Metohiji čak sumnjaju da je možda u pitanju novac kojim upravo albansko podzemlje želi da nagradi Aleksandra Vučića ako im prepusti Kosovo i Metohiju.
Ako nije nijedan od ovih razloga možda je uzrok za odricanje od Kosova i Metohije sindrom Mehmet-paše Sokolovića.

STANJE NA SEVERU “MUČNO I DEPRESIVNO”

Stanje na severu Kosova i Metohije posle ubistva Olivera Ivanovića je i čudno i depresivno. Veliki broj Srba koji je razmišljao o napuštanju ovog prostora sada je definitivno prelomio. Niko ne želi da sebi gradi budućnost na teritoriji u kojoj se ubijaju srpski prvaci. Na srpsku nesreću skoro najveći broj i analitičara i građana sumnjaju da iza ubistva Olivera Ivanovića ne stoje Albanci. Nekada su Srbi napustali Kosovo i Metohiju zbog terorističke OVK a danas zbog Vučićevih junger-brigada. Čak i sam predsednik Republike kaže da na Kosovu nema etnički motivisanih ubistava, znači da Srbi ubijaju Srbe, što je najgora bruka i sramota za aktuelni diktatorski režim iz Beograda.

U tišini, dobar deo Srba sa severa Kosova i Metohije se masovno iseljava. Primera radi 2008. godine broj dece rođene u bolnici u Kosovskoj Mitrovici pa i kasnije uvek je prelazio cifru od 1000 novorođenih beba. Do kraja 2017. godine po rečima zamenika direktora mediciskog centra u Kosovskoj Mitrovici doktora Zlatana Eleka u bolnici u Kosovskj Mitrovici je rođeno samo 560 beba.

Posle šest godina od dolaska na vlast Aleksandar Vučić se setio da Srbi na Kosovu i Metohiji teško žive pa da bi sprečio migraciju počeo je da im deli jednu kravu, dve koze ili tri ovce. Mnogo neozbiljno. Umesto da ima poseban program da zadrži Srbe u južnoj srpskoj pokrajini on im nudi mrvice više zbog marketinga nego zbog stvarne želje da Srbe zadrži u njihovom zavičaju.

Očita je činjenica da mu je Marko Đurić, koji je na čelu Kancelarije za KiM, težak kadrovski promašaj. Čovek koji nije pročitao nijednu knjigu o Kosovu i Metohiji poslat je da se bavi najvažnijim srpskim nacionalnim problemom, a to je Kosovo i Metohija. To nije ništa čudno imajući u vidu da Aleksandar Vučić nije postavio ličnost za direktora Kancelarije za KiM koji će Kosovo i Metohiju da vrati u sastav Republike Srbije nego osobu koja će po sistemu da se „Vlasi ne dosete“ da se odrekne Kosova i Metohije.

Danas Srbima na Kosovu i Metohiji od Aleksandra Vučića ništa ne treba. Ni novac, ni prazna priča, ni problematična zaštita. Najviše što Aleksandar Vučić može da učnini za Srbe na Kosovu i Metohiji jeste da što pre siđe sa vlasti. Svaki sekund, svaki minutu, svaki dan njegovog boravka na vlasti znači nepovratno udaljavanje Kosova i Metohije od Srbije.

dr Marko Jakšić
član Upravnog odbora Narodnog pokreta Srba
sa Kosova i Metohije „Otadžbina“

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o