Održan pomen Surduličkim mučenicima

VRANJE

 

Liturgijom koju su služili episkop vranjski Pahomije, vladika bihaćko – petrovački Sergej i vladika kumanovsko – pološki Joakim

u Surdulici je počelo obeležavanje dana Svetih surduličkih mučenika. Pored sveštenstva i monaštva iz Eparhije vranjske, u Liturgiji su učestvovali i sveštenici iz Kruševca, kao i crkveni hor „Knez Lazar“ iz ovog mesta.

Tokom Liturgije vladika vranjski je rekao da Surdulica blista od moštiju Svetih mučenika, koji su jednom ubijeni, a mnogo puta mučeni.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernci prvi put obeležavaju 29. maj u spomen na stradanje Srba u Prvom svetskom ratu za vreme bugarske okupacije.

Prema zvaničnim podacima radi se od oko 20.000 stradalih Srba sa područja juga Srbije koji su pobijeni u Surdulici u jesen 1915. godine, za vreme Prvog svetskog rata.

Mošti mučenika nalazile su se u Spomen-kosturnici u Surdulici koja je podignuta 1924. godine i koju su bugarski okupatori do temelja srušili  1943. godine, a mošti zakopali na više lokacija.

Maja 2010. godine ti zemni ostaci su vraćeni u Spomen-kosturnicu, koja je godinu dana ranije obnovljena.

U porti surduličkog hrama Svetog velikomučenika Georgija okupilo se dosta vernika. Prisustvovali su i državni sekretar u Ministrastvu privrede Dragan Stevanović, načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković, predstavnici lokalne samouprave iz ovog mesta, kao i drugih opština Pčinjskog okruga.

Grad Vranje su predstavljali dr Dejan Tričković, predsednik Skupštine,  Zorica Jović, gradska većnica za kulturu i Dušan Aritonović, načelnik Gradske uprave, kao i direktori pojedinih javnih preduzeća.

U Kuturnom centru u Surdulici otvorena je i izložba pod nazivom „Sveti Surdulički novomučenici“, koju je priredio Arhiv Srpske pravoslavne crkve.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare