Đaci sa Kosova, učesnici kolonije Gračanica gosti Gradske kuće

NIŠ-GNJILANE

Deca iz škole “Petar Petrović Njegoš”  iz sela Gornje Kusce kod Gnjilana, učesnici Dečije umetničke kolonije Gračanica danas su bili godti Grada Niša. Njih je u Gradskoj kući priimila i ugostila članica Gradskog veća, resorno zadužena za kulturu, Jelena Mitrovski.

Članica Gradskog veća Jelena Mitrovski poželela im je dobrodošlicu u Niš i lep boravak u Sićevu. Ona je istakla da se nada da će im boravak ovde ostati u lepom sećanju i da će im radionice pomoći da steknu nova znanja i ostvare neke svoje želje.

“ Umetnička kolonija Gračanica se već 15 godina organizuje , tako da on koji su bili prvi učesnici sada su zreli ljudi. Ja sam sigurna da će i ovoj deci, kao i prethodnim generacijama, ovo pomoći da ih usmeri na pravi put, da im pomogne da ostvare u onome što su planirali” rekla je Jelena Mitrovski.

dav

Organizatori kolonije, Niški kulturni centar, pripremili su višednevni program za ovu decu, čija su interesovanja prvenstveno vezana za umetnost, muzičku, likovnu i dramsku.

“ Dečja umetnička kolonija Gračanica je tradicionalna manifestacija koju Niški kulturni centar organizuje već petnaestak godina. Cilj je da se ugoste deca sa Kosova iz srpskih enklava, pogotovu deca koja su talentovana u određenim oblastim umetnosti, kako bi te talente mogla da razvijaju ovde na radionicama koje mi organizujemo i da se druže sa decom iz Sićeva i iz grada” kaže direktor NKC-a Srđan Savić, orgnizator Kolonije.

“ Bavim se muzikom, sviram klavir u Muzičkoj školi Stevan Hristić. Učenica sam petog razreda. Idem na mnogobrojna takmičenja i nedavno sam osvojila dva prva mesna na međunarodnom i republičkom takmičenju. Želja mi je da se u daljem životu bavim muzikom i nadam se da ću u tome uspeti”, kaže četrnaestogodišnja  Ana Stajić iz Gornjeg Makreša.

“ Oduševljena sam likovnom kolonijom, to me najviše zanima i zbog toga sam ovde. Prelepo nam je ovde. Imamo lepe aktivnosti, dani su nam ispunjeni i mnogo toga imamo da radimo. Sve je zanimljivo i jedva čekamo da sve to prođemo”, kaže Isidora Vasić.

“ Volim da recitujem i da crtam. Sviđa mi se što imamo slobodu jer u našem kraju nemamo toliko slobode”, kaže trinaestogodišnja Dragana Filipović

Prema rečima gostiju iz Gnjilana, u svom selu imaju sve uslove za pohađanje škole, ali im nedostaju pozorište, bioskop, bazen i preko potrebna sloboda.

“ U školi imamo osnovne uslove za školovanje dece. Ministarstvo nas podržava u svemu. Ali, deca nemaju Sportski centar, da dožive pozorišnu scenu, da gledaju pozorišnu predstavu, bioskop, a deca u ovom uzrastu sve to treba da dožive. Nadam se da će tokom pet dana boravka u Nišu osetiti tu slobodu”,  kazala je Snežana Trajković, vođa puta.

Utisci o Nišu su, kako su rekli, izuzetni, a sve radionice koje u Sićevu pohađaju itekako će im olakšati rad u školi i za njih predstavljaju nezaboravno iskustvo.

Deca sa Kosova će pet dana boraviti u prostorijama likovne kolonije u Sićevu.

Niški kulturni centar se i ove godine potrudio da napravi bogat program kao što je bilo i ranijih godina. Pored radionica u oblasti glume, poezije slikarstva i slično biće u prilici, kako kaže Srđan Savić da posete kulturno istorijske znamenitosti Niša i da dobiju sve relevantne iformacije, da posete ustanove kulture i prisustvuju programima .

 “Humanitarno socijalna dimenzija je takođe važna. Ova deca žive u enklavama , nekada i u veoma teškim uslovima”, dodaje Savić.

Deca sa Kosova će posetiti Narodno pozorište, bioskop, konjički klub “Nonius”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare