Održan komemorativni skup stradalima u NATO agresiji

VRANJE

U Vranju je kraj spomenika poginulima u NATO agresiji održan  komemorativni skup povodom 20 godina od početka bombardovanja NATO alijanse na našu zemlju.

Skup je počeo tačno u podne minutom ćutanja, čime je odata pošta stradalima.

,,Danas se navršava dve decenije naše žive rane, dve decenije kako znamo da je naša tuga neutešna, da žal ne jenjava i da je naša bol neprolazna. 24. mart je dan kada je pre 20 godina utihnuo osmeh proleća i kada su miris cveća proterale bombe. Napad NATO alijanse na našu zemlju ispoljio je bezdušje svetskih sila, koje su bacajući bombe naše dane pretvorili u noći, a noći u najcrnju tminu. Tih 78 dana nemilosrdnih napada sa neba uzimali su živote nedužnih, moralnih, časnih i nikada prežaljenih. Dan za danom kao žig nosimo sećanja bestijalnog napada devetnaest zemalja na časne ljude, na ponosit narod. Svaka bomba gađala nas je nepravdom, a svaka eksplozija ubijala svaku čovečnost, moralnost i svetske zakone. Srpski heroji tog vremena ispisali su svoja imena na oltar otadžbine. Ta imena odevala su uniforme, ta imena nosila su deca, ta imena bila su naša najmilija. Spominjemo ih i danas, dok nam ožiljci nepokornosti vlaže oči, ističemo prošlost koju ne umemo i ne želimo da zaboravimo”, rekao je na komemorativnom skupu gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković.

On kazao da ne treba zaboraviti prošlost, ali da naš cilj mora biti bolja budućnost.

,Srpska istorija je puna stradanja, a nama je u amanet ostavljeno da za ovu zemlju živimo. Kažu da je mudrost onda kada razum nadvlada osećanja. Zato je naš odgovor vešt diplomatski kurs za koji se zalaže državni vrh. Ne treba zaboraviti prošlost, ali naš cilj mora biti bolja budućnost. Naša politika ne treba da bude put ka miru, već je mir jedini put. Ako se dovoljno potrudimo, neprijatelja prevešćemo u prijatelja. Zbog toga svi naši napori trebaju biti usmereni na očuvanje jedinstva, stabilnosti i samostalnosti”, poručio je dr Milenković.

Na komerativnom skupu je govorio i srednjoškolac Novak Đurić koji je rođen tri godine nakon bombardovanja i koji, kako je rekao, “nije mogao da sa svojim narodom podeli tu nezasluženu patnju”.

“Budite uvereni da mladi itekako znaju i pamte NATO zločine.Voleo bih da se mladima obratim u trenucima kada masovno napuštaju našu voljenu Srbiju. Pre nego da sednete u avion voz ili autobus i napustite svoju domovinu osvrnite se na sve grobove i spomenike podignute onima koji su najvredniji dar, život dali zbog svih nas kako bi slobodno živeli u našoj zemlji. Najlakše je otići i to mnogi rade, ali pomislite i na to da su svi oni koji su pre 20 godina, a i godinama unazad kroz našu istoriju sve rizikovali i koji su sve izgubili mogli isto da učine, da odu, da se ne vrate. Od 1999. godine svet se nepovratno promenio i mnogi počinju da bivaju svesni šta je laž, a šta istina baš se zato i dalje treba boriti za istinu, za pravdu protiv zaborava”, kazao je ovaj mladi Vranjanac.

Delegacije Grada Vranja, Vojske, policije, BIE, Gradske opštine Vranjska Banja, boračkih organizacija i potomaka, političkih partija, kao i članovi porodica tragično nastradalih položili su vence i cveće na spomenik i odali počast.

Sveštenstvo Eparhije vranjske služilo je  parastos poginulima.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare