Parastosom i polaganjem venaca odata počast poginulima u NATO agresiji

NIŠ

Polaganjem venaca kod Spomen kapele i na Spomenik Nišlijama koji su stradali u NATO bombardovanju grad Niš odao je poštu nevinim žrtvama NATO agresije. Time je počelo obeležavanje o 20 godina od početka bombardovanja.

Poćast su odali i položili cveće na spomenike  general-potpukovnik Milosav Simović, komandant Kopnene vojske Srbije, Dragana Sotirovski, načelnica Nišavskog upravnog okruga, gradonačelnik Niša Darko Bulatović sa saradnicima, predsednik Skupštine grada Niša Rade Rajković sa saradnicima, predsednici svih gradskih opština,  predstavnici republičkih i gradskih institucija, Rusko-srpskog humanitarnog centra i udruženja i članovi porodica.  

„Srbija i grad Niš obeležavaju Dan sećanja, dan stradanja našeg naroda, dan koji je pre 20 godina naneo veliki bol svima nama koji nikada nismo prešli granice naše zemlje, koji smo uvek vodili oslobodilačke ratove, davali doprinos razvijanju univerzalnih vrednosti ovoga sveta i našim ljudima zadužili svet i ovu civilizaciju“, kazao je gradonačelnik Niša Drako Bulatović koji je podsetio na malene žrtve,  Milicu u Batajnici, Sanju u Varvarinu, putnika u Grdelici, putnika u autobusu Niš-ekspresa na Kosovu i hiljade mesta gde su stradali nevini civili i građani naše zemlje.

„Ovo je dan kada se moramo setiti svih pripadnika vojske i policije i svih pripadnika snage odbrane i njihove žrtve koje su date za slobodu naše zemlje i našeg naroda jer njihove žrtve su nevine i oni su u ovom ratu nevini stradali jer su samo branili svoju zemlju i svoj narod. Mi u Nišu moramo se setiti pijace, Šumatovačke ulice. Da je samo Šumatovačka ulica i to bi bilo dosta za istoriju jednog grada i jednog naroda i jedne države, ali je mnogo bilo Šumatovačkih ulica. Setimo se i Duvaništa i Kliničkog centra, uništavanja naših fabrika i privrednih objekata.To sećanje svima nama treba da da snage i mudrosti, pameti, da u budućnosti „naš brod“ vodimo ka mirnoj luci blagostanja jer ako je iko to zaslužio onda je to naš narod i naša zemlja“, kazao je Bulatović i dodao:

„Danas je situacija drugačija jer smo jači i snažniji, imamo prijatelje i promenili su se odnosi, drugačija je državna politika i imamo dovoljno razloga da verujemo da se ovakve stvari nikada više neće ponoviti. Verujemo da je vreme pred nama vreme razvoja naše zemlje kada ćemo se boriti za svakog čoveka“.

Vesna Stefanović čija je sestra Slađana nastradala na Košarama dok je pomagala ranjenim vojnicima, jedna je od onih koja je u spomen svoje sestre, ali i svih stradalih položila venac  na spomenike stradalima u NATO bombardovanju.

„Moja sestra se na Košarama, tog tragičnog dana, devet puta vraćala sanitetskim vozilom po ranjenike. Kada su se poslednji put vraćali bili su pogodjeni minobacačem. Sestra je iskrvarila do bolnice u Prizrenu, jer nije imao ko da joj pomogne“, rekla je danas Vesna Stefanović.

Teških dana se seća sa tugom i bolom i Slađan Vučković, deminer koji je uklanjao kasetne bombe na Kopaoniku aprila 1999.godine. Stradao je od poslednje kasetne bombe koju je tog dana trebao da deaktivira i koja mu je nanela teške povrede na nogama, rukama i licu.

“Najteže mi je svih ovih godina bilo što nisam mogao da pomilujem svoju decu. Kada je ta kasetna bomba eksplodirala moja ćerka imala je nepunih pet godina, a sin deset. Sada mogu da kažem da sam bogat čovek jer imam i unuku ne mogu da je uzmem za ruku i povedem u šetnju”, rekao je Vučković nakon što je položio cveće na spomenik Nišlijama koji su stradale za vreme NATO agresije.

On je dodao da ni danas, nakon 20 godina nisu očišćeni svi tereni od kasetnih bombi i da je to potencijalna opasnost za decu i ljude.

Centralna komemoracija zakazana je za večeras na Trgu ispred Tvrđave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare