Obeženo 101. godina od proboja Solunskog fronta

LESKOVAC

Polaganjem venaca na Spomenik neznanom junaku u Gradskom parku obeleženo je 101. godina proboja Solunskog fronta. Vence su položile delegacije lokalne samouprave, Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920, SUBNOR- a i Organizacije boraca veterana rata 1991-1999. Okupljenima se obratio načelnik Jablaničkog okruga Miloš Ćirić koji je podsetio da je Prvi svetski rat stavio Srbiju i njeno stanovništvo u težak položaj.

„Veliki rat počeo je na Balkanu, napadom Austro-ugarske na Srbiju i postepeno se širio. U jesen 1916. godine počele su borbe na Solunskom frontu, koji je probijen u drugoj polovini septembra 1918. godine i srpska vojska je izbila na Vardar. Nakon toga Bugarska 29. septembra potpisuje primirje. Leskovac je oslobođen 7. oktobra, 12. Niš, 1. novembra Beograd. Saveznička vojske je prešla Dunav i ušla u Mađarsku 10. novembra, čime se rat i završio. Sećajući se na naše slavne junake, odajemo počast našim precima koji su se borili za svoju otadžbinu i slobodu svojih ognjišta. Spomenik pored kojeg stojimo, kao i spomenici na Hisaru, na putu ka Vlasotincu, u kasarni Južnomoravskih brigada su svedočanstva da narod našeg kraja sa ponosom čuva sećanja na ratnike koji su izvojevali istorijsku pobedu“, pročita je Ćirić.

Leskovac je jedini medju svim gradovima i opštinama koji prošle godine nije obeležeio veliki jubilej koji se obeležavao u Srbiji i drugim zemljeme, 100 godina od završetaka Prvog svetskog rata mnogim zemljama, ne smao u

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare