Goran Todorović Faca predložen za Oktobarsku nagradu

LESKOVAC

Posle novih rezultata vrednih pažnje, koje je leskovački padobranac Goran Todorović Faca ostvario krajem avgusta na aerodromima u Sloveniji, Upravni odbor Aerokluba „Saša Mitrović“ uputio je Odboru za obeležavanje praznika, jubileja i dodelu priznanja Skupštine grada predlog da ovaj nepokolebljivi sportista bude uvršten u listu kandidata za Oktobarsku nagradu Grada Leskovca u formi „Pohvale“.

Goran Todorović, zastavnik Vojske Srbije i član Aerokluba „Saša Mitrović“ – Leskovac, je, pored brojnih rekorda u skokovima padobranom za paraplegičare koje je ostvario poslednjih godina, 21. avgusta 2019. godine, tokom samo jednog dana, ostvario pet skokova padobranom sa visina većih od 5.000 metara, na pet različitih aerodroma u Republici Sloveniji, u Celju, Slovenskim Konjicama, Mariboru, Ptuju i Šentvidu pri Stični, čime je ostvario novi rekord skokova u „prstenu“ od oko 350 kilometara, i u svoju dokumentaciju upisao 1019 skok.

Podsećamo da je Todorović, 10. septembra 2018. godine, postavio svetski rekord za paraplegičare u broju skokova sa velikih visina u toku jednog dana, skočivši pet puta za redom sa visina većih od 6.000 metara bez dodatne (kiseoničke) opreme.

Pre toga je, marta 2011. godine, takođe u Sloveniji, postavio Ginisov rekord u visinskom skoku za paraplegičare, skočivši bez dopunske opreme sa visine od 8.342 metra.

Zbog svih ovih jedinstvenih rezultata i rekorda, Goran Todorović je u dva navrata, odlukama organa Saveza sportova opštine Leskovac, nagrađivan specijalnim priznanjima na manifestacijama prilikom izbora za sportistu godine.

Goran Todorović rođen je u Leskovcu, 30. oktobra 1971. godine. U rodnom gradu završio je osnovnu i srednju školu, a 1993. godine priključuje se redovnom sastavu 63. Padobranske brigade kao profesionalni pripadnik. U Vojsci Jugoslavije, zahvaljujući svojim izvanrednim kvalitetima, veoma brzo napreduje. Kao majstor borilačkih veština, završava i obuku ronjenja i stiče zvanje ronioca visoke klase, (diverzantska i protivdiverzantska dejstva), završava specijalističku obuku planinara-alpiniste i postaje član Gorske službe spasavanja, a napreduje i u padobranstvu do nivoa instruktora.
Kao alpinista, osvajač je najvećih evropskih planinskih vrhova, Mon Blan, Elbrus…I kao paraplegičar, nastavio je da se bavi planinarstvom, zahvaljujući požrtvovanju svojih drugova i solidarnosti planinara, ponovo se uspeo na Mon Blan.

Tokom izvođenja redovnih vežbi sa pripadnicima 63. Padobranske brigade, 18. decembra 2003. godine doživeo je nesreću usled zastoja na glavnoj kupoli padobrana, sa posledicama visoke stope invalidnosti, zbog koje je i danas hospitalizovan na odeljenjima Vojno-medicinske akademije u Beogradu.

Padobranstvom nastavlja da se bavi i pored teških posledica nesreće koju je preživeo, i, kao paraplegičar, beleži rekorde koji su evidentirani kod nadležnih međunarodnih ustanova i institucija u oblasti vazduhoplovnih sportova.

Iako svoje rekorde ostvaruje u stranim zemljama koje mogu da mu pruže uslove za to, Goran Todorović ne propušta priliku da na tim mestima istakne zastavu jedinice Vojske Srbije kojoj je pripadao i kojoj, kako tvrdi, i danas pripada, kao i da pomene ime svoje države, grada i aerokluba iz koga je potekao.

Svojim ponašanjem, iako težak invalid, Goran Todorović služi za primer i starijima, kako se treba boriti, i mlađim naraštajima kako se treba odnositi prema životu, sportu i vrednostima koje imaju opšti društveni značaj u vaspitanju i ophođenju.

Uz njegovo ime, pored ostvarenih sportskih rezultata zapisanih u analima domaćih i međunarodnih ustanova i institucija, postignutih u padobranstvu, ronjenjeu ili alpinizmu, uvek će stajati i imena države i grada iz kojih je potekao, na čast Republike Srbije i grada Leskovca.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Zaga
Zaga
4 godine pre

Dobar covek. Pravi izbor. Dobro da nisu oni moravci iz muzej opet xaxaxa.