Obeležena godišnjica savezničkog bombardovanja Leskovca

LESKOVAC

Polaganjem venaca na Spomen česmi  danas je obeležena  72. godina od kada su u Drugom svetskom ratu saveznici bombardovali Leskovac.

Tog dana, 6. septembra 1944. porušeno je oko 1800 objekata, a broj stradalih nikada nije tačno utvrđen.

Znaju se imena 819 stradalih, ali je njihov broj mnogo veći.
Okupljenima se obratio pomoćnik gradonačelnika Zoran Janković i rekao da u ovom času odajemo počast svim nevinim žrtvama ovog razarajućeg napada na Leskovac, o kome se do nedavno malo govorilo i pisalo.
„Siguran sam da će ovaj zločin biti izazov mladim istoričarima u godinama koje dolaze, a dužnost svih nas je da ne prestajemo da tražimo odgovore. Bombardovanje Leskovca je tragedija koja nikad ne sme da se zaboravi, a naša obaveza je da očuvamo sećanje na sve živote koji su tada završili u ruševinama grada.“
Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije, Gradskog odbora SUBNOR-a, Udruženje vojnih penzionera i Saveza potomaka ratnika Srbije 1912-1920.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Jebeš narod koji samo pare ume da prebroji!
Jebeš narod koji samo pare ume da prebroji!
7 godine pre

Pre mesec dva me odvela žena u podrum nekadašnjeg hotela “Dubočica”. Tu je sada nekakav butik. Htela je da proba neku haljinu na moje oči i da joj budem ogledalo.

Mala, crna, klasična, lepo joj je stajala. A pritom nije bila ni bezobrazno skupa.

“I? Šta kažeš?”, upita.

Ćutim! Zveram okolo po sablasno osvetljenim zidovima, a ona me samo gleda. Prodačice pogledima navaljuju na mene. U glavi mi bruji neka davnašnja grmljavina. Kafetin mi treba.

Ćutim, a u sebi mislim, “znate li vi nesreće jedne, kol'ko je nevinih ljudi ovde izginulo od jedne jedine bombe? Ne znate? E pa više nego onomad na Sarajevskom mostu, a ni tada nismo umeli da ih prebrojimo!”

Adminstrativna zabrana. RSD 4200.