Obeležena 213.godišnjica bitke na Čegru

NIŠ

  Državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Miodrag Kapor predvodio je državnu ceremoniju obeležavanja 213. godišnjice boja na Čegru u okviru Spomen – kompleksa na Čegru kod Niša.  Kraj spomenika Stevanu Sinđeliću na Čegru vence su položili predstavnici,  Ministarstva odbrane, i Vojske Srbije, Grada Niša, Opštine Pantelej, Srpsko-ruskog humanitarnog centra, porodice Sinđelić kao i veliki broj udruženja građana opredeljenih za očuvanje dostojanstvenog sećanja na učesnike i žrtve oružanih sukoba. Organizatori državne ceremonije su Vlada Republike Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, Grad Niš i Gradska opština Pntelej. U ime Grada Niša venac je položila zemenica gradonačelnice Dušica Davidović, a u ime Gradske opštine Pantelej predsednica ove opštine Nataša Stanković.

     Pre polaganja venaca održan je pomen srpskim junacima stradalim u boju.Parastos je služio vladika niški   Arsenije u sasluženju sveštenika Niške eparhije.

   „Ova godišnjica nije velika samo za Niš već za celu Srbiju i ceo srpski narod.Zahvaljujući ovom i ovakvim događajima  Srbija je danas slobodna i napredna zemlja. Veliko mi je zadovoljstvo što su naši preci uspeli da nam prenesu sve ovo i što mi danas, posle 213 godina obeležavamo  ovakve događaje. Negovanje tradicije je upravo ono što se danas desilo u Nišu. Ovde je omladina i pripadnici boračkih organizacija, ali je ovde i narod. Samo na taj način možemo obeležiti ono što je najvažnije za srpski narod, a to je da su Srbi uvek u istoriji vodili oslobodilačke ili odbrambene ratove i da su uvek bili na pravoj strani istorije“, kazao je Miodrag Kapor.

     On je dodao da je Čegar jedno od naših svetih mesta gde se sa ponosom i pijatetom sećamo svojih predaka koji nisu žalili da za slobodu daju i svoj život.Iako, na izgled izgubljena, bitka na Čegru nas mnogo čemu uči, od toga koliko nas oklevanje u donešenju odluka košta do toga koliko borba za slobodu može biti skupa i sveta.

    „Na nama je, a pre svega na omladini i budućim generacijama je da poštujemo sve ove slavne pretke ali  da obezbedimo da se mnogobrojni heroji iz ratova za slobodu Srbije iz devedesetih godina prošlog veka, pamte i narednih 100, 200 i 1000 godina. Buduće generacije se moraju sećati slavnih predaka, ali i biti spremne za čuvanje slobode. Nadam se da naši mladi nikada neće biti u prilici da vode borbu za svoju domovinu oružjem, ali mogu da se bore za nju poštenjem, čašću, znanjem, radom i vaspitanjem. Pred nama su nove borbe, borbe za bolju prosvetu, kulturu, zdravstvo, za bolji život svakog  građanina. Za ove borbe potrebno nam je jedisntvo i zajednički rad i trud“, istako je Kapor.

  U ime Grada Niša goste na Čegru pozdravila je zamenica gradonačelnice Niša Dušica Davidović.

   „Ovo su izuzetno značajni datumi za sve nas u Srbiji. Danas se sećamo svih onih koji su pali za slobodu naroda, koji su položili svoje živote da bi smo mi danas živeli u miru. Ono što posebno raduje to je prisustvo velikog broja mladih danas na Čegru, da mogu da čuju i prenose svojim potomcima i budućim generacijama kako se neguje i čuva srpska tradicija i borba za slobodu“, istakla je Dušica Davidović.

   Boj na Čegru, koji se odigrao 31. maja 1809. godine, predstavlja jedan od najtragičnijih oružanih sukoba u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka. Srpski ustanici, predvođeni Stevanom Sinđelićem, uprkos herojskog otpora nisu uspeli da ostvare pobedu u ovom boju koji je označio početak sloma ustanka u Beogradskom pašaluku. Boreći se protiv nadmoćnijeg protivnika srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna  stoleća.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare