Parastos čegarskim junacima

NIŠ

      U dvorištu spomen-kompleksa Ćele-Kula održan je parastos srpskim junacima koji su herojski stradali u čuvenom boju na Čegru. Parastosu kome su prisustvovali i predstavnici Grada Niša predvođeni zamenicom gradonačelnice Dušicom Davidović prisustvovali su građani, predstavnici Vojske Srbije i boračkih kao i drugih udruženja. Parastosu je prethodila sveta liturgija u kapeli Sv. Kozme i Damjana u kompleksu Vojne bolnice koju je služio vladika niški Arsenije.

      „Ovo je jedan od najznačajnijih istorijskih datuma ne samo za Niš već za celu Srbiju. Danas obeležavamo 213 godina od Čegarskog boja, jedne od najvećih borbi protiv Turaka, vreme kada je Srba imala  mnogo manje ljudi nego što je Otomanska imperija spremila vojnika. Tog dana na Čegru je Turska  pretrpela veliki poraz. Kako bi zastrašili srpski narod zbog toga  oni su sazidali Čele kulu od lobonja srpskih junaka. I kapela u kojoj se održava sveta liturgija obnovljena je posle skoro sto godina“, kazao je Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika od 1912. do 1920.godine.

     Treba ceniti svoju nacionalnu istoriju i pokazati svima da smo dostojni sebe i svojih predaka, poruka je koju ovo udruženje šalje ispred spomen-kompleksa Čele Kula u Nišu.

    Ovaj parastos je znak da će se gradjani Niša uvek sa dužnim poštovanjem sećati Stevana Sindjelića i njegovih boraca. Malo je naroda koji mogu da se pohvale istorijom, kao što je naša, a ovakav spomenik koji svedoči o herojstvu i žrtvi za svoj narod ne postoji nigde u svetu.

    Čele Kula je jedinstveni spomenik u svetu koji nikog ne ostavlja ravnodušnim, koji odoleva vremenima i podseća na hrabrost i borbu predaka za slobodu. U Prvom srpskom ustanku, u boju na Čegru turska vojska je odnela pobedu nad srpskim ustanicima ali je zbog vojne umešanosti i hrabrosti ratnika pod komandom vojvode Stevana Sinđelića, poginulo mnogo više turskih vojnika, skoro 10.000 naspram 4.000 srpskih.

   U znak osvete, zbog tolikih gubitaka, turski komandant Huršid paša izdaje naredbu da se sa glava poginulih Srba odere koža, da se kože napune slamom i pamukom i pošalju u Carigrad kao ratni trofej, a od lobanja izgradi kula kako bi se zastrašio i opomenuo narod. Tako je nikla Ćele kula, na turskom kula od lobanja. Bilo je 952 lobanje koje su ostavljele stravičan, mučan utisak svakom ko je video.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare