Obeležena 140. godišnjica Vojne bolnice

NIŠ

Na današnji dan pre 140 godina otvorena je najstarija zdravstvena ustanova u Nišu Vojna bolnica. Sa prvim danima slobode posle viševekovnog ropstva pod Turcima u Nišu je otvaranjem Velike niške vojne bolnice 22. januara 1878. godine, započeo razvoj zdravstvene službe.

 Odluku o osnivanju prve zdravstvene ustanove na jugu Srbije, doneo je Vrhovni štab srpske vojske, na predlog dr Vladana Đorđevića, jednog od osnivača srpske hirurgije kasnije prvog upravnika bolnice.

Nastala je iz potrebe da se zbrine na hiljade ranjenih iz brojnih oslobodilačkih ratova koji su vođeni na prostoru Niša i regiona južne Srbije, Vojna bolnica je poslednjih 14 decenija, tokom devet ratova – od tursko-srpskog do rata na prostoru bivše Jugoslavije tokom 90-ih godina i NATO agresije 1999. godine, delila sudbinu građana Niša, srpskog naroda i srpske vojske.

“ Setimo se 1914. do 1915. godine kada je grad Niš kao ratna prestonica bio okupiran brojnim prilivom ranjenika I izbeglih lica sa severnih delova zemlje Srbije a u njemu je besnela velika epidemija pegavog tifusa . Tadašnja Vojna bolnica Niš , takozvana Moravska vojna bolnica dala je nemerljiv doprinos u smanjenju pogroma koji je zadesio srpsku vojsku I srpski narod”, rekao je danad na svečanosti u Vojnoj bolnici ”,upravnik Vojne bilnice Niš pukovnik dr Jovica Stanojković.

 On je podsetio da je Vojna bolnica je ostvarila značajne rezultate u saradnji sa Vojskom Srbije u sve tri njene misije – odbrane zemlje, učestvovanje u multinacionalnim mirovnim operacijama i otklanjanje posledica od elementarnih nepogoda.

„U prethodnim godinama Vojna bolnica  bila nosilac sanitetske podrške i zbrinjavanja velikog broja migranata u prihvatnom centru u Preševu, a učešće u mirovnim misijama podiglo je ugled Srbije, srpskih vojnika, bolnice i grada Niša.”

Pukovnik Stanojković  je istakao da od  2013. godine u saradnji sa Republičkim fondom za zdravstevno osiguranje, Vojna bolnica otvorila vrata za sve građane Niša i Nišavskog regiona, koji danas, pod istim uslovima kao i vojni osiguranici, ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u Vojnoj bolnici.

Povodom jubileja danas su položeni  venci na Spomenik piramidu koji su 1915. lekari podigli svojim pacijentima i kolegama stradalim tokom epidemije tifusa.

“ Danas je bila prilika da se poklonima senima svim herojima koji su dali svoje živote za današnjicu zemlje Srbije”, rekao je tim povodom upravnik Vojne bolnice.

Večeras će u čast 140 godina Vojne bolnice u domu vojske biti održana svečana akademija.

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o
Проститутки Бишкека