Obeležen 9. maj, godišnjica pobede nad fašizmom

LESKOVAC

U Spomen parku polaganjem venaca obeležen je Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu. Vence su položile delegacije Vojske Srbije, lokalne samouprave i SUBNOR-a. Zamenica gradonačelnika Ana Janković Stojanović podsetila je da se svakog 9. maja u svetu obeležava Dan pobede nad fašizmom u znak sećanja na kapitulaciju Nemačke u Drugom svetskom ratu.

„Taj rat predstavalja najveći sukob u istoriji čovečanstva, kada je za šest godina izgubljeno milione života, a mnogi gradovi, gde spada i leskovac, pretrpeli ogromnu štetu. Iz ugla 21. veka ovaj praznik je jedinstven, jer je tog dana čitav svet je na strani pobednika. Slaveći Dan pobede negujemo kulturu, a istorija nam pokazuje da mir, sloboda i prosperitet sveta predstavljaju najuzvišenije ideale svakog savremenog demokratski uređenog društva.

Ovog dana odajemo priznanje onima koji su životom platili slom okrutnog i nečovečnog neprijatelja, onima koji su svoje živote položili d bi smo mi danas živeli u miru i slobodi uz želju da se ovakav sukob nikada više ne ponovi.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare