Obaveštavati građane gde se i kad skupljaju potpisi

BEOGRAD

Politikolog Boban Stojanović pozvao je danas predstavnike političkih partija, koalicija partija i grupa građana koji planiraju da učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima da proaktivno obaveštavaju javnost o mestu i vremenu prikupljanja potpisa putem partijskih sredstava informisanja.

Stojanović je u otvorenom pismu učesnicima izbora naveo da će takvim pristupom javnost pravovremeno biti obaveštena, a da će javnim objavljivanjem i promocijom mesta na kojima skupljaju potpise možda i lakše obavite taj posao.

“Transparentnošću svih političkih aktera se otklanja sumnja u vezi sa procesom prikupljanja potpisa koji je pretprošle godine doveden u pitanje i gde su pojedini politički subjekti tvrdili da određene partije prikupljaju potpise za druge liste, ali i da se zloupotrebljavaju podaci građana”, ukazao je Stojanović.

Prema njegom mišljenju, deo povratka poverenja u izborni proces može biti upravo pravovremeno obaveštavanje javnosti o tom delu izbornih radnji.

Stojanović je pozvao učesnike izbora i da, nakon što prikupe potpise i kandiduju se za parlamentarne i predsedničke izbore, objave strukturu prikupljenih potpisa, odnosno koliko su potpisa overili kod kog overitelja.

Pozivao je i Republičku izbornu komisiju da prilikom proglašavanja izbornih listi odmah objavi strukturu overitelja za svaku od izbornih listi i da ne čeka sedam dana pred izbore, što je novi Zakon o izboru narodnih poslanika propisao i da prilikom proglašenja predsedničkih kandidata odmah objavi strukturu prikupljenih poslanika, što zakon ni ne predviđa.

Stojanović je obavestio učesnike izbora da će grupa istraživača pratiti celokupan proces kandidovanja i objaviti sve podatke i upoznati javnost sa svim zloupotrebama koje pronađu u tom delu izbornih radnji.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare