O generacijskom jazu u Nišavskom okrugu

NIŠ

Postoji li generacijski jaz I kako ga prevazići – tema je o kojoj su danas razgovarali u Nišavskom upravnom okrugu predstavnici đačkih parlamenata iz desetak niških srednjih škola, načelnik okruga Aleksandar  Cvetković, načelnik školske uprave Nišavskog okruga Dragan Gejo , predstavnici Udruženja prijatelja dece grada Niša, predstavnici đačkih parlamenata niških škola. Ovaj susret orgnizovan je u okviru Dečje nedelje koja se I ove godine tradicionalno realizuje uz podršku i pokroviteljstvo Ministarstva za rad,zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ove godine se Dečja nedelja obeležava od 02.-08. oktobra. To će biti nova prilika da se stvore još kvalitetniji uslovi za ostvarivanje prava deteta na razvoj ispunjen ljubavlju, razumevanjem i poštovanjem, što se posebno može postići podsticanjem međugeneracijske solidarnosti i saradnje. Zbog toga je moto Programskih aktivnosti u 2017.godini: GRADIMO MOSTOVE MEĐU GENERACIJAMA – ZA RADOST SVAKOG DETETA.

Tim povodom, u sali Nišavskog upravnog  organizavan  je prijem
dece – parlamentaraca Načelnik Okruga podelio je po knjigu svakom učeniku i ukazao im na važna pitanja i izazove sa kojima će se sretati u životu. On je  istakao da  se oni moraju konstantno razvijati i učiti. Kroz neformalni razgovor, šalu i u direktnom kontaktu, prisutni učenici, profesori i načelnici razmenili su ideje i iskustva i na taj način senzibilisali javnost na potrebe dece u ostvarivanju svojih prava i važnost njihovog direktnog učešća u društvenom životu.

Jovan Petrović iz gimnazije Svetozar Marković bio je u Narodnoj skupštini Srbije povodom obeležavanja Dečje nedelje.

“Tema o kojoj smo pričali bila je međugeneracijska solidarnost I saradnja sa drugim bliskim generacijama, recimo između učenika četvrtog I prvog razreda, osnovnih I srednjih škola I vrtića . Postoji solidarnost među generacijama I to dobro funkcioniše , ali ima I problema a mi nastojimo da te probleme rešimo. Recimo ima nerazumevanja nekih profesor za rad učeničkih parlamenata I slično”

“ Promena sredine je pretnja ali iskusni nastavnici I razredne starešine su tu da prepoznaju problem . Tu značajno veliku ulogu imaju učenički parlamenti, koji su saradnici Udruženja prijatelja dece grada Niša. Školska uprava je uvek tu da izadje u susret, pomognr, razume, savetuje. Snaga je u učeničkim parlamentima . Gledamo da li oni ozbiljno participiraju, imaju li podršku od svojih nastavnika , direktora škole kad je u pitanju njihov rad I pokušavamo da preveniramo koju donosi tranzicija I ovo vreme. Ne možete sve da predvidite I tu su te opasnosti , da ih naučimo da se taj jaz prevaziđe, da hladna atmosfera u srednjim školama koja vlada , u prvim danima”, mišljenja je načelnik Školske uprave  Dragan Gejo.

 

“ Cilj ovog sastanka je da negujemo međugeneracijske razlike. Pored ovog sastanka u okviru Dečje nedelje organizujemo niz aktivnosti koje se realizuju u odnovnim I srednjim školama. Učenici svojim predlozima oi razmišljanjima daju doprinos kako unaprediti I poboljšati kvalitet međugeneracijskih razlika. To se ne odnosi samo na razlike između mlađih I strijih nego imeđu generacija koje su blizu jedna drugoj. Treba negovati prijateljstvo, drugarstvo, razumevanje, ljubav, tako da se deca što bolje osećaju”, kaže Biserka Svetozarević, sekretar Organizacije prijatelji dece grada Niša.

Na današnjem skupu pomenuti su I primeri dobre prakse. Učenici osnovne škole “Ćele kula svake nedelje posećuju stare iz geromtološkog centra. U školi “Stefan Nemanja se rade mnoge lepe aktivnosti. Učenici trećeg  I petog razreda  prave igračke koje su funkcionalne I poklnjaju ih zabavištu.

Dečija nedelja je i ove godine obeležena u prvoj nedelji oktobra, od 02. do 8. oktobra 2017. godine. Na našim prostorima  dečija nedelja je prvi put obeležena 1934. godine i od tada se u kontinuitetu menja i razvija, prilagođavajući svoje programske ciljeve potrebama dece i kontekstu društvenog razvoja. Od 1987. godine je na predlog organizacije Prijatelji dece Srbije uvedena Zakonom o društvenoj brizi o deci i odvija se svake godine u mesecu oktobru. Niz aktivnosti za vreme trajanja dečje nedelje je prilika da se stvore još kvalitetniji uslovi za ostvarivanje prava deteta na razvoj ispunjen ljubavlju, razumevanjem i poštovanjem, što se posebno može postići podsticanjem međugeneracijske solidarnosti i saradnje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare