Lokalni razvoj otporan na klimatske promene

NIŠ

U Nišu se u organizaciji PROTECTA-e danas i sutra održava regionalna radionica „Lokalni razvoj otporan na klimatske promene“ koju sprovodi Ministarstvo zaštite životne sredine, uz stručno-savetodavnu podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), i finansijsku podršku Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF).

Radionica ima za cilja da se identifikuju inovativne ideje i projekti za  unapređenje upravljanja podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena I  smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte (GHG), uz ostvarivanje ekonomskih, društvenih i ekoloških koristi za lokalnu zajednicu.

Ovom prilikom prisutnim predstavnicima institucija obratili su se Darinka Radojević, Predstavnik Ministarstva zaštite životne sredine, – Miroslav Tadić, portfolio menadžer Programa UN za razvoj I Ana Seke, koordinator projekta, Program UN za razvoj.

Skup je ispred grada Niša pozdravio Mr Rade Rajković, predsednik Skupštine grada Niša.

Važan rezultat regionalne radionice je doprinos uspostavljanju partnerstava između lokalnih samouprava, javnih i privatnih preduzeća, organizacija civilnog društva, naučno-istaživačkih institucija i drugih zainteresovanih strana za borbu protiv klimatskih promena na lokalnom nivou. Tokom radionice biće predstavljeni ciljevi Projekta, faze u njegovom sprovođenju i okvirni kriterijumi za izbor idejnih rešenja u okviru javnih poziva koji će biti objavljeni u novembru 2017. godine.

Prvi dan radionice bio je  posvećen  „Upravljanju podacima od značaja za borbu protiv klimatskih promena“ i prvenstveno je namenjen predstavnicima lokalnih samouprava zaduženim za baze podataka i otvorene podatke na lokalnom nivou, energetskim menadžerima, kao i svim zainteresovanim organizacijama koje se bave pitanjima pristupa otvorenim podacima.

“Jedno je to što moramo da sprovodimo mere za naše privredne aktivnosti I život građana neprouzrokovane emisije u odnosu na ono što mi želimo da ograničimo, a s druge strane, pošto su klimatske promene već tu, mi ih osećamo I trpimo, mi moramo da razvijamo mehanizme kako će se građani I privreda prilagođavati što bolje, pre svega u oblasti poljoprivrede, da ne bi trpeli velike posledice u budućnosti. Tu su suše, velike elementarne nepogode, … za sve to je potrebno jako dobroplaniranje”, rekla je Darunka Radojevič iz Ministarstva zaštite životne sredine.

Podaci koji se prikupljaju treba da budu dostupni u otvorenim formatima. To je jedan od ključnih faktora za dostizanje  U N ciljeva održivog razvoja do 20130. godine.

“Srbija sa svojim problemima ima ogroman potencijal za razvoj, odnosno, za unapređenje kvaliteta životne sredine, života, I  stim u vezi u programu Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Ministarsstvom za zaštitu životne sredine sprovodimo petogodišnji projekat koji se zove “Lokalni razvoj otpora na klimatske promene” I koji zapravo ima za cilj da doprinese merama borbe protiv klimatskih promena lokalnih samouprava  a da istovremeno taj projekat pospeši razvoj lokalnih samouprava,  rekao je Moroslav Tadić portfolio menadžer Prpgrama UN za razvoj . On je uputio poziv “ svima onima koji imaju različite inovativne I kreativne ideje, a mi ćemo biti u prilici da te kreativne ideje več u startu nagradimo novčanim sredstvima, tako da će to biti dodatni podsticaj za sve one koji žele da plasiraju svoje ideje.”

Sutra, drugi dan radionice , biće posvećen diskusiji o mogućim „Inovativnim idejama za smanjenje emisija GHG na lokalnom nivou“ i namenjen je predstavnicima lokalnih samouprava zaduženim za ekonomski razvoj, planiranje i upravljanje projektima, predstavnicima javnih i privatnih preduzeća, organizacijama civilnog društva, naučno-istraživačkih institucija, koje žele da se priključe „izazovu“ za inovativna rešenja.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare