NUNS osudio govor mržnje prema Albancima u Kuriru

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara upućuje najoštriju kritiku uredništvu dnevnog lista Kurir zbog govora mržnje u tekstu objavljenom u današnjem izdanju pod naslovom „Šiptari spremaju pokolj Srba“.

NUNS ukazuje da je Kurir koristeći uvredljiv naziv za Albance prekršio ne samo etičke standarde novinarstva već i međunarodne i domaće norme o zabrani govora mržnje i diskriminacije.

Indikativno je da se u senzacionalistički intoniranom članku, potpisanom sa „ekipa Kurira“, samo u naslovu, najavljenom na naslovnici lista, i uvodnom delu koristi termin „Šiptari“ dok se u samom tekstu isključivo govori o Albancima. Zato, NUNS smatra da je uredništvo Kurira ovim tekstom svesno prekršilo Kodeks novinara Srbije, odeljak  „Odgovornost novinara“, koji  nalaže da se „novinar mora suprotstaviti svima koji krše ljudska prava ili se zalažu za bilo koju vrstu diskriminacije, govor mržnje i podsticanje nasilja”.

Takođe, prekršen je i Kodeks u odeljku „Novinarska pažnja“,  koji ukazuje da novinar mora biti svestan opasnosti od diskriminacije koju mogu da šire mediji i da će učiniti sve da izbegne diskriminaciju zasnovanu na nacionalnom poreklu.

NUNS podseća da Zakon o zabrani diskriminacije u članu 13, tačka 3, kao težak oblik diskriminacije navodi i “propagiranje diskriminacije putem javnih glasila”.

Ovim povodom, NUNS pozdravlja nedavnu javnu poruku direktorke Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzane Paunović da “tenzije u regionu na nacionalnoj osnovi, govor mržnje, vređanje i omalovažavanje drugih naroda nisu standardi u Srbiji”.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare