NUNS: Osuda napada na urednicu NIN-a Vesnu Mališić

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara (NUNS) izražava duboku zabrinutost zbog izloženosti naše koleginice, novinarke NIN-a Vesne Mališić, brutalnim javnim napadima, govoru mržnje i pretnjama.

“Mislim da nije moguće naći argumente u prilog femicidu, ali mentalno razglavljena Vesna Mališić svojim ogavnim delovanjem kao da želi da kaže da nema nemogućih misija”, objavljeno je na društvenoj mreži Tviter, a opravdano se sumnja da iza naloga stoji novinar i bivši predavač na Fakultetu za medije i komunikaciju Zoran Ćirjaković. Sugestija o femicidu kao o mogućem rešenju, iako “uvijena” u navodnu veštinu baratanja rečima, u konkretnom slučaju funkcioniše i kao poziv na fizički obračun sa neistomišljenicom.

Sumnja da je u pitanju Ćirjaković je opravdana, jer je on već u više navrata vređao i omalovažavao novinare, a pogotovu novinarke. “Nadam se da će i tu smradušu držati namerno u srušenoj zgradi bez zidova i prozora na nišanu snajpera druge strane, da će joj repetirati pušku dok joj cev na čelu, da će joj pijani vojnici sa ček pointa pucati za jugom koji vozi, pa nek guta njen rivotril to mizerno g…”, ispisano je na istom tviter nalogu u julu 2019. godine, a objava se odnosila na novinarku Vremena Jovanu Gligorijević.

Želimo još jednom da naglasimo da govor mržnje i pozivanje na linč nikako ne bi smeli budu sastavni deo uobičajene komunikacije medđu ljudima koji različito misle. Jer, to što osumnjičeni možda nije nikada učestvovao u  bilo kakvom nasilnom događaju ne znači da svi ljudi koji čitaju njegove objave na ono što je napisao gledaju samo kao na deo neke polemike.

Pozivamo i druge medijske i novinarske organizacije da se usprotive govoru mržnje i pretnjama kao “argumentima” u razmeni stavova. Smatramo da bi to tebalo da učine i političke partije i druge organizacije i da zajednički zadatak treba da nam bude borba za stvaranje demokratske i tolerantne atmosfere u društvu.

NUNS zahteva od nadležnih organa da preduzmu sve neophodne radnje kako bi slučaj napada na koleginicu Vesnu Mališić što brže bio rešen.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare