NUNS: Nedopustivo ograničavanje rada novinarima u Skupštini Srbije

BEOGRAD

Nezavisno udruženje novinara Srbije osuđuje onemogućavanja u radu ekipe Njuzmaks Adrije u Narodnoj skupštini Republike Srbije i odbijanje visokog javnog funkcionera da odgovora na pitanja koja su u javnom interesu.

Naime, novinarka Jasmina Dobrilović je pokušala da dobije izjavu od predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića u Holu Doma Narodne skupštine, ali je on odbio da pruži odgovore u vezi najavljenog referenduma, a istovremeno je, na istom mestu, u društvu članova porodice, davao intervju koji nema veze sa javnom funkcijom koju obavlja i institucijom na čijem je čelu.

Potom je obezbeđenje Skupštine sprečilo snimatelja Njuzmaks Adrije da snima Dačića u Holu, a predsednik Skupštine Srbije je ušao u neprijatnu raspravu sa koleginicom Dobrilović.

Podsećamo da su javni funkcioneri dužni da odgovaraju na pitanja novinara u interesu javnosti, kao i da je nedopustivo da se zabranjuje snimanje u holu i salama za sednice Narodne skupštine, institucije koja simbolizuje slobode građana i vladavinu prava. Ovaj incident predstavlja ozbiljan pritisak i poruku novinarima o tome šta ih očekuje kada postavljaju pitanja predstavnicima vlasti.

NUNS će i ovaj slučaj uneti u Bazu napada i pritisaka na novinare i izvestiti o njima međunarodne organizacije, navodi se u saopštenju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare