Nulta tolerancija za nasilje nad zenama

LESKOVAC

 

Tribina, pod nazivom „Nulta tolerancija na nasilje“, održana je danas u Leskovačkom kulturnom centru, u organizaciji Žena za mir i Odbora za rodnu ravnopravnost Skupštine grada.

Tribina je deo kampanje „Šesnaest dana aktivizma u borbi protiv nasilja nad ženama“, a povodom obeležavanja 6. decembra, godišnjice  Montrealskog masakra, koja se širom sveta obeležava sa zahtevom da ubistva motivisana mržnjom prema ženama  budu zaustavljena.

-Akcenat u ovogodišnjoj kampanji je na sakupljanju potpisa za obeležavanje 18. maja, kao Dana sećanja na žrtve porodičnog nasilja. Kampanja je započela 25. novembra, a trajeće do 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dana ljudskih prava. Od novog zakona koji se odnosi na prevenciju nasilja u porodici naša očekivanja su velika, tako da se nadamo da će u budućnosti biti mnogo manje ubijenih žena, što nam je i krajnji cilj, rekla je Dušanka Stojković Trajković, predsenica upravnog odbora NVO „Žene za mir“.

Peticiju građani Leskovca mogu potpisati još sutra, 9. decembra, u ulici Svetozara Markovića 35, od 12 do 14 sati, kao i u prostorijama organizacije „Žene za mir“ na istoj adresi od 17 do 20 sati. Do sada peticuju je potpisalo 700 Leskovčana.

U ime lokalne samouprave na tribini je učestovao potpredsednik Skupštine grada Milun Dinić, direktor Centra za socijalni rad Boban Ilić kao i predstavnici zdravstvenih ustanova.

Pored svih napora i akcija, podsećaju iz organizacije „Žene za mir“, ova godina završena je sa poražavajućom statisikom, prema kojoj u Srbiji svake godine između 30 i 40 žena bude ubijeno od strane partnera ili muškog člana porodice. Od 2010. godine ubijeno je 196 žena, a procene su da je u poslednjih 10 godina ubijeno 320 žena žrtava nasilja.

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare