Kuburovicka i Loncar predali sanitetska vozila

NIS

 

Ministarka pravde Nela Kuburović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar danas su u Nišu uručili rukovodiocima zdravstvenih ustanova u SRbiji sanitetska vozila.

Ova vozila kupljena su parama kojim su građani plaćali od nagodbi u sudskim postupcima.

Kupljeno je ukupno 21 vozilo, a dobili su ih i centri koji su učestvovali na konkursu Ministarstva pravde. Ukupno je, kaže ministarka Nela Kuburović, potrošeno više od 351 miliona dinara.

Novac je raspodeljen na 67 korisnika, od čega su 22 ustanove zdravstva

Kuburović je dodala i da će u januaru biti raspisani novi konkursi za koje je, do sada, prikupljeno skoro 550 miliona dinara

Zakon o krivičnom postupku je promenjen 2014. godine , čime se otvorio put ulaganja para iz krivičnog postupka na način kako je to urađeno sa nabavkom sanitetskih vozila.

“Do sata je postojalo diskreciono pravo tužilaštva da sami određuju gde će ta sredstva da se uplaćuju, u koje humanitarne svrhe. Postojal je i ocena o mogućnosti korupcije I to je bio jedan od predloga ministarstva pravde da se Zakon o krivičnom postupku izmeni kako bi se na transparenta način raspoređivala sredstva. Tako da je zakonik izmenjen, rekla je ministarka Kuburović

Tužilaštva više ne odlučuju sama na šta će trošiti novac od odlaganja gonjenja,  već komisija Ministarstva pravde na konkursu dodeljuje sredstva i sve je transparentno.

Ona je dodala da će se svi prihvaćeni projekti sprovesti, ali da će se strogo kontrolisati da li su sredstva namenski korišćena i da li je sve urađeno u roku . Ukoliko se to ne ispoštuje sredstva mogu da budu povučena

Aleksinačka Opšta bolnica i Dom zdravlja dobila su po jednan novi sanitet, kao i Dom zdravlja u Kuršumliji. U aleksinačka Opštoj bolnici se pre nekoliko dana, prema rečima direktora Gorana Vidića pokvario poslednje sanitetsko vozilo, pa je novo došlo u poslednji čas.

“Imali smo 2 vozila, ali se jedno pokvarilo pre nekoliko meseci i potpuno je neupotrebljivo. Drugo se pokvarilo pre neki dan pa smo ostali bez vozila. Ipak, uspećemo da popravimo jedno pa ćemo ponovo imati isti broj – kaže Vidić.

On dodaje da svakodnevno 4-5 pacijenata voze za niški Klinički centar i da su im vozila prekopotrebna.

“Ono što želim da vam kažem ekskluzivno  je da smo se pre dva dana sa ministrom finansija dogovorili da ćemo mi sa ovim nastaviti  da ćemo zameniti sva vozila u Srbiji rekao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. Zameniće se sva sanitetska vozila u Srbiji , jer su, kako je kazao, veoma lošeg kvaliteta i prešla su po milion kilometara. Već u januaru će biti raspisana javna nabavka za 2 vozila sa inkubatorom, za prevremeno rođene bebe,  jedno vozilo za Niš,  a drugo za Kragujevac. Imaće posebnu opremu neophodnu za siguran i bezbedan prevoz beba – kazao je Lončar.

Do sada je, dodaje, ukupno nabavljeno 85 vozila za zdravstvene ustanove. Ostala vozila su kupljena novcem od kredita koji je imao drugu namenu, pa je preusmeren. Ovim vozilima, koje su opremljene kao prave pokretne bolnice, je za 5 meseci zbrinuto 11.000 građana.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare