Nove restriktivne mere : Od utorka zabrana rada ugostiteljskih objekata i prodavnica od 21 do 5 ujutru

BEOGRAD

Vlada Srbije donela je nove mere u borbi protiv korone – ograničava se rad ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostava hrane, benzinskih pumpi koje toče gorivo i privrede koja radi treću smenu. Oni neće moći da rade od 21 do 5 časova. Primena mera trajaće 15 dana. Premijerka Ana Brnabić rekla je da imamo jednu od najmanjih stopa smrtnosti u Evropi od 1,3 posto. Situacija u školama je bezbedna, istakla je ona.

Premijerka Ana Brnabić rekla je u obraćanju javnosti, posle vanredne sednice Vlade, da je prihvatila savet stručnog medicinskog dela Kriznog štaba da se uvedu još restriktivnije mere da bi se zaustavilo širenje koronavirusa.

Vlada Srbije donela je nove mere kojima se ograničava rad, pre svega, ugostiteljskih objekata, ali i prodavnica, tržnih centara, osim apoteka, dostave hrane, beznzinskih pumpi za točenje goriva i privrede koja radi treću smenu. 

Objekti neće moći da rade od 21 do 5 časova. Primena mera počinje od utorka i trajaće 15 dana, do prvog decembra, kada će se odlučiti da li treba da se produžavaju mere.

“Sledeća mera koja nam ostaje na raspolaganju je zabrana kretanja, ali nismo za to. Ne razmišljamo o tome”, rekla je Brnabić.

“Ukoliko bude najneophodnije, mi ćemo ići s tom merom, ali u ovom trenutku i ne razmišljamo o tome. Znamo da je to sledeća mera, ali sva predviđanja su da će sada usvojene mere dati rezultate i da će broj novozaraženih početi da opada”, objasnila je Brnabićeva.

Kaže da je zajedno sa ministrom zdravlja i policije jutros imala sastanak sa predsednikom Srbije, na kojem je procenjena situacija sa brojem zaraženih, stanjem u bolnicama, sprovođenjem trenutnih mera, gde se sprovodi, a gde su potrebne dodatne kontrole.

“Sa predsednikom sam analizirala ekonomsko stanje i situaciju u privredi, kao i kako dodatne mere mogu uticati na privredu. Složni smo oko toga da idemo sada sa ovim korakom i da vidimo kakve će rezultate dati nova mera”, rekla je premijerka Brnabić. 

Nalazimo se u zelenoj zoni 

Srbija trenutno ima jednu od najmanjih stopa smrtnosti od koronavirusa u Evropi, ali i u svetu, izjavila je Ana Brnabić dodajući da u Srbiji stopa smrtnosti iznosi 1,3 odsto. 

Brnabić: Ideja podele po zonama glupa

Premijerka Ana Brnabić istakla je da je ideja o podeli Srbije po zonama, povodom mera protiv koronavirusa, za koju se ona sama zalagala, bila prilično glupa.

Brnabićeva je, upitana zašto se donose iste mere za Beograd, koji ima najviše zaraženih, kao i za neke druge gradove koji imaju daleko manji broj, i zašto se Srbija ne podeli po zonama, kao što je to Italija uradila, podsetila da se to pokušalo u julu i avgustu.

Mi se i dalje nalazimo u zelenoj zoni u poređenju sa ostalim zemljama, kaže premijerka i dodaje da sa merom nismo zakasnili i da nije izubljen ni jedan jedini dan. 

Brnabićeva kaže da sa 1.110 registrovanih na 100.000 stanovnika, ispred Srbije je samo Albanija koja ima 921 registrovan slučaj, ali testira 5.054 na 100.000 stanovnika, a Srbija 21.297.

Premijerka Brnabić izjavila je da je Srbija sve vreme tokom borbe sa koronavirusom imala pravi balans između zdravstvenih mera i potreba privrede.

Rekla je da je to veoma važno, jer je država imala puno vanrednih troškova za zdravstvo i za podršku privredi i građanima.

Izdvajanja za opremu, testove, kiseonik 

Kaže da je puno izdvajano za medicinsku opremu, testove, kiseonik, lekove i drugo, kao i da je jasno da sve to može da se servisira samo ako privreda živi.

“Želimo da se privreda brzo vrati posle, gde je bila, i da nastavimo dinamičan ekonomski rast. Čini mi se da smo bez sumnje u tome uspeli”, naglasila je Brnabićeva. 

Uspeli smo zaravnimo epidemijsku krivu, ali moramo da je zadržimo još nekoliko dana da bi počela da pada, upozorava premijerka.

Predsednica Vlade je rekla da škole za sada neće prestajati da rade i da je apsolutno za to da škole nastave da rade.

Govoreći o školama, kaže da je za to da škole rade. U osnovim školama ima 39 učenika pozitivnih na koronu, u Beogradu 20, a u srednjim 52, od toga 22 u Beogradu. 

Ključna je svest pojedinca, razmislićemo o maskama na otvorenom

Predsednica Vlade je rekla da će se razmisliti i o meri obaveznog nošenja maske na otvorenom, ali je dodala da više veruje u svest pojedinca nego u kaznenu politiku.

“Stavite masku na otvorenom prostoru ako vidite da ne možete da držite distancu”, apelovala je Brnabićeva.

Prema njenim rečima, kaznena politika, izmenama odgovarajućeg zakona, uvedena je kao mehanizam koji će malo pomoći u suzbijanju širenja virusa.

“Ovo nije borba koju možemo da dobijemo sami, ili svi zajedno ili je gubimo”, upozorila je Brnabićeva.

Kako je rekla, nema ni dovoljno inspekcija da se obiđu svi kafići, restorani, tržni centri, pešačke zone.

“Ali i ne treba da se igramo mačke i miša i da se jurimo. Ljudi znaju zašto su ove mere donete”, rekla je Brnabićeva i apelovala na mlade i sve koji misle da njima korona ne može da naškodi, da budu svesni da će doći u kontakt sa nekim kome će preneti virus, za koga će on možda biti fatalan.

Izvor: RTS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare