Nove komunalne takse

 

LESKOVAC

Na današnjoj,  sedmoj,  sednici Gradskog veća,usvojena je izmena i dopuna Odluke o lokalnim komunalnim taksama.

 

Taksa za korišćenje prostora na javnim površinama i ispred poslovnog prostora plaća  se po kvadratnom metru, po zonama. U ekstra zoni taksa iznosi 55 dinara, u prvoj zoni 50 dinara, u drugoj zoni 45 dinara, u trećoj zoni 40 dinara, u četvrtoj zoni 30 dinara, u petoj zoni 27 dinara, u šestoj zoni 25 dinara i u sedmoj zoni 20 dinara,  rekla je načelnica Gradske uprave za urbanizam i komunalno stambene poslove Jasminka Milenković.

Za zabavne parkove, cirkuse i slično teksa iznosi 15 dinara, dok se za postavljanje stolova i stolica ispred ugostiteljskih objekata plaća se po metru kvadratnom dnevno.

Izmenom odluke definisano je da se za korišćenje trotoara i drugih površina javne namene plaća taksa u dnevnom iznosu od 10 dinara za svaki celi ili započeti kvadratni metar zauzete površine, za repetitore za telekomunikaciju, repetitore za TV, telefonske govornice, trafo stanice, niskonaponske telefonske tipske kabinete za smešta opreme. Dok je taksa u pretnodnoj odluci iznosila 150 dinara, sada ona iznosi 10 dinara za svaki celi i započeti kvadratni metar zauzete površine.

Obveznici plaćanja ove komunalne takse su pravna, fizička lica i preduzetnici, po prethodnom odobrenju Gradske uprave za urbanizam i komunalno stambene poslove.

Za korišćenje slobodnih površina, kampova i šatora plaća se dnevna komunalna taksa u iznosu od 28 dinara po kvadratnom metru zauzetog prostora. Za korišćenje reklamnih panoa taksa se plaća na godišnjem nivou: velika, srdenja, mala pravna lica i preduzetnici koji obavljaju delatnost bankarstva, osiguranje imovine i lica, proizvodnje i trgovine naftom  i derivatima nafte, proizvodnjom i trgovinom na veliko duvanskih proizvoda, cemneta, poštanskih, mobilnih i telefonskih usluga, elktroprivrede, kazina, kockarnice, kladionice, bingo sale, pružanje kockarskih usluga, noćni barovi i diskoteke, plaćaju komunalnu taksu u iznosu od 76.000 dinara.

Velika pravna lica koja imaju godišnji prihod preko 50 miliona dinara za sve zone plaćaju komunalnu taksu u iznosu od 23.000 dinara. Srednja, mala pravna lica i preduzetnici koji imaju godišnji prihod od preko 50 miliona dinara za sve zone plaćaju komunalnu taksu uz iznosu od 15.500 dinara.  Velika, srednja, mala pravna lica i preduzetnici, (osim onih koji su pobrojani i koji plaćaju taksu 76.000), koja imaju godišnji prihod do 50 miliona dinara ne plaćaju komunalnu taksu.

Za izvođenje građevinskih radova plaća se komunalna taksa od 25 dinara po metru kvadratnom građevinske bruto površine, odnosno metru dužnom trase. Za izvođenje građevinskih radova koji zahtevaju raskopavanje javnih površina i dodatno regulisanje saobraćaja plaća se komunalna taksa po metru dužnom dnevno. Izmenom odluke povećani su iznosi u ulicama u kojima se odvija javni gradski i prigradski prevoz putnika od 450 na 700 dinara, na ostalim uređenim javnim površinama od 220 na 400 dinara, i na zemljanim površinama od 110 taksa je povećana na 220 dinara.

Za parkiranje drumskih, motornih i priključnih vozila na javnim površinama na kojima se vrši dostava robe i transfer novčanih sredstava privrednim subjetima plaća se komunala taksa po registarskom broju vozila. Za laka teretna i putnička vozila do 3,5 tona na mesečnom nivou taksa iznosi 300 dinara, za srednja teretna vozila od 3,5 do 12 tona 500 dinara, i za teška teretna vozila preko 12 tona taksa iznosi 1.000 dinara mesečno.

Za pakrianje drumskih i priključnih vozila na javnim površinama  kojima se vrši dostava robe i tansfer novčanih sredstava privrednim subjetima odobrenje može da se izdaje i na ime privrednog subjekta sa sedištem firme van grada Leskovca, i kada ne može da predvdi registrarske tablice vozila kojima će se vršiti prevoz, tom prilikom plaća jedinstvenu komunalnu taksu na mesečnom nivou u iznosu od 2.500 dinara.

Plaćanje komunalne takse kontroliše Gradska uprava za urbanizam. Odlukom su predviđenja oslobađanja, koja se odnose i na sve ostale komunale takse.

U skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave lokalne komunalne takse spadaju u prihode koji pripadaju lokalnim samoupravama.

Na ovoj sednici usvojen je predlog odluke o izradi izmene i dopune Plana generalne regulacije 16 „Nevena“ – Zelena zona – zona 1 – radna zona „Nevena“ i zona 4 – nova „zelena“ zona / zapadni deo. Cilj izmene i dopune plana generalne regulacije je usklađivanje sa novim Zakonom o planiranju i izgradnji i važećim planskim Pravilnikom o opštim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju, kako bi se racionalnije koristilo građevinsko zemljište u zoni privređivanja, što će doprineti stvaranju uslova za pokretanje novih investicija, obrazloženo je na sednici.

Gradsko veće je usvojilo i  odluku o izradi Plana generalne regulacije humanih grobalja na prostoru GUP Leskovac.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare