Norvežani završili snimanje kadrova za film o stradanju Srba u Karašjoku

NIŠ

Norveška filmska ekipa u sastavu  Knut Flovik Toresen istoričar, Branko Dimeski producent, Kjetil Palmquist reditelj,  i Terje Holm stručni saradnik, bili su na radnom zadatku na Kosmetu, manastir Draganac i Gračanica, Nišu i Beogradu, gde su snimili poslenje kadrove za film o stradanju Srba u Karašjoku, logoru u Norveškoj. Ovo je bio njihov treći dolazak u Srbiju gde su dočekali i Pravoslavnu novu godinu.

                 „Pravoslavnu Novu godinu  dočekali su uz liturgiju  u manastiru Draganac zajedno sa igumanom Ilarionom. Boravili su i u Gračanicu. Bilo je planirano da ekipu norveške produkcije POX dočeka episkop Teodosije, iz razloga što je episkop Teodosije pozitivan na Kovid virus, do prijema nije došlo. Planirano je da ekipu dočeka u Patrijaršiji i patrijarh Porfirije, iz istih razloga je i to odloženo“, kaže Đorđe Bojanić koji prati rad norveške filmske ekipe, a prenosi sajt Srpska istorija.

                     Otac Ilarion starešina manastira Draganac na Kosmetu uručio priznanje istoričaru i NATO pukovniku Knutu Floviku Torasenu za doprinos u odbrani Gračanice i Srpskog življa na Kosovu i Metohiji.

                     „U Nišu su po treći put, gde su snimali finalne kadrove za film o stradanju srpskih logoraša za vreme Drugog svetskog rata u logorima u Norveškoj. Niški glumci su dali veliki doprinos u snimanju scena u niškom logoru Crveni krst. Snimanje je nastavljeno u Beogradu u etno Zoranića kući, gde su nas domaćini dočekali na pravi srpski način. Glumica Jasmina Stoiljković je snimala kadrove za film, a  sa nama je bio i Dragoslav Bokan, koji je dao svoj doprinos za film“, kaže Đorđe Bojanić.

                    Dodaje da su se tom prilikom sreli i sa Miloradom Ćebićem koji je svedok stradanja svoje porodice i rođaka.

                    „U kasnim satima, dočekao nas je starina bistrog uma Milorad Ćebić (92) u svom domu u Beogradu. Deka Milorad je jedan od malobrojnih preživelih svedoka ustaškog pira u Starom Brodu u aprilu 1942. Zaklano i 72 Ćebićevih rođaka, najmlađi imao sedam dana. Devojke u samrtnom zagrljaju skakale su sa stene. Petorica stričeva su mu stradali u Norveškim logorima smrti. Velika je čast zboriti i slušati ovu starinu“, dodaje Bojanić.

                   Tokom boravka u Nišu norveški istoričar Knut Flovik Torasenom i producent Branko Dimeski obišli su i Školsku upravu Niš.  Filska ekipa imala je i svečani prijem i u Gradskoj opštini Palilula ali i u Komandi Kopnene vojske u Nišu, gde ih je svečano dočekao general Milosav Simović i proveo ih kroz muzej i Spomen sobu, prenosi Đorđe Bojanić.

                    Film koji govori o stradanju Srba u logorima Norveške  biće prikazan i srpskoj publici na leto 2022. godine. Moguće da bude prikazan i na Filmskim susretima u Nišu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare