Omikron nije obična prehlada

BEOGRAD

Direktorka Zavoda za plućne bolesti Ljiljana Timotijević upozorila je danas da svakodnevno raste broj pacijenata zaraženih omikron sojem virusa korona, ali da je “još strašnije” što će taj broj rapidno rasti u narednom periodu.

Ona je za RTS izjavila da se omikron ne sme smatrati “običnom prehladom” i napomenula da njegova klinička slika nije kod svih blaga.

Ukazujući da se radi o opasnom virusu, koji prouzrokuje bolest sa strašnim posledicama, Timotijević je ukazala i na pritisak pod kojim se nalaze zdravstvene ustanove.

“Kada je reč o zaraženima omikronom, prvi pacijenti su bili mahom mlađi ljudi, zaraženi uglavnom na dočeku Nove godine”, precizirala je Timotijević.

Vremenom je krenula i starija populacija, pa povratnici sa zimovanja”, dodala je ona i konstatovala da smo, zbog nebezbednog ponašanja i nepoštovanja distance, u istoj situaciji u kojoj smo bili i prošle godine.

Naglasila je medju pacijentima koji dođu u Zavod za plućne bolesti najviše nevakcinisanih, kao i da to nisu tako “laki” pacijenti, jer imaju i temperature koje traju po nekoliko dana, uz iscrpljenost, malaksalost i otežano disanje.

Ona ne može da kaže da je ovo “klasična prehlada, niti da je kod svih pacijenata blaga klinička slika, jer ima pacijenata i sa komplikacijama”, predočila je Timotijević.

“Lek za kovid je vakcina, imamo lekove za viruse, antibiotike ukoliko su potrebni, ali jedini način da izbegnemo gužve ispred kovid ambulanti je vakcinacija”, zaključila je Timotijević.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare