Nišlija tvrdi da su ga nakon protesta saslušavali u prostorijama BIA

NIŠ

Premda na protestima u Nišu nije bilo većih incidenata, niti obračuna između demonstranata i policije, 24-godišnjaka Mitra Stojanovića su pre tri dana nakon demonstracija pokušali da privedu policajci u civilu, dok je sa društvom sedeo u jednoj pivnici. Stojanović tvrdi da se oni nisu legitimisali, da su potezali i pištolj, kao i da je ispitivan u prostorijama Bezbednosno informativne agencije (BIA) u Nišu.

Dan nakon burnog protesta u Beogradu, 8. jula, demonstracije su se prelile i na Niš. Nišlije su izašle na ulice, skandirale, gađale jajima prostorije Srpske napredne stranke (SNS), aplaudirale medicinskim radnicima i izrazile bes prema policiji ispred Policijske uprave u Nišu. Jedan od demonstranata bio je i 24-godišnjak Mitar Stojanović, koji je, kako kaže, nezadovoljan stanjem u državi izašao da mirno protestuje i to sa majkom i prijateljima.

Na protestima je jajima gađao sliku sa likom predsednika Srbije Aleksandra Vučića iznad prostorija SNS. Prema njegovim rečima, u drugim incidentima nije učestvovao, čak je sprečio neke mladiće da razbijaju automobile parkirane oko niške Policijske uprave.

Nakon protesta, seo je sa društvom u jednu pivnicu u centru Niša. Kako kaže, pola sata kasnije je u taj lokal uletelo nekoliko muškaraca u civilnoj garderobi sa namerom da ga uhapse bez da su pokazali legitimacije.

„Došla su njih desetorica, počeli su da mi motaju ruke pozadi, ja sam krenuo da se cimam levo-desno. Dvojica koja su me držala su pala, nekako sam ih izgurao. Cela pivnica je videla nepravdu, ne znajući šta se dešava, krenuli su da me izvlače, jer su njih desetorica krenula da me strpaju u kola“, kaže Stojanović i dodaje da nije hteo da uđe i da se gurao nogama o prag automobila.

Prema Stojanovićevim rečima, on je iskoristio čitavu situaciju i uspeo da pobegne kući. Međutim, kasnije mu je javljeno da su mu uhapsili kuma koji je bio očevidac incidenta u pivnici, kao i njegovog druga. Tada je rešio da se sam preda policiji. Kaže da je tamo sreo one iste ljude koji su ga bezuspešno privodili u pivnici i da su ga oni kasnije i ispitivali i to u prostorijama na spratu Policijske uprave gde se nalaze kancelarije BIA. To zna jer mu je otac radio u policiji.

„Kada sam se prijavio, sproveli su me u prostorije BIA, gde se smenjivalo jedno pet-šest inspektora; dobri, loši, dobri, loši, kao u američkim filmovima“, kaže Stojanović.

On kaže da su ga ispitivali o opštim stvarima o protestima, a da su sve zapisivali u svesku.

„To su bila glupa pitanja, gde sam bio, s kim sam bio, ko su ljudi koji su bili sa mnom (…) Pitali su što sam pobegao, ko je organizator, ispitivali su me za još neke ljude, da li poznajem još nekog (…) ispitivali su me za nekog sa crnim kačketom koji je vodio grupu, sa mikrofonom. Rekao sam da ne znam“, kaže Stojanović.

Lakše telesne povrede

Saldo neuspelog privođenja u pivnici je pocepana majica Mitra Stojanovića kao i lakše telesne povrede.

Stojanović kaže da je nakon saslušanja, otišao u Urgentni centar, gde su mu konstatovane povrede za koje tvrdi da ih je zadobio kada su policajci u civilu pokušali da ga ubace u automobil.

U izveštaju koji je dobio u ovoj zdravstvenoj ustanovi, a u koji su novinari CINS-a imali uvid, navodi se da su kod Stojanovića vidljivi hematomi na nadlakticama, kao i da mu je povređena leva potkolenica.Nakon nekih sat i 45 minuta, sproveli su ga kod načelnika kriminalistike gde je dao izjavu. Posle skoro četiri sata u policiji, pušten je kući.

Prema policijskoj službenoj belešci u koju su novinari CINS-a imali uvid, Stojanović je izjavu dao u svojstvu građanina, a ne osumnjičenog.

Advokat Danilo Nikolić, inače bivši državni sekretar u Ministarstvu pravde, kaže da je neobično to što je, iako nije bio osumnjičen, Stojanović uopšte priveden i to što je toliko bio zadržan u policiji.

„Oni su morali da mu saopšte, ako je u svojstvu građanina, onda može da da ili da ne da nikakvu izjavu (…) Mogli su da ga obaveste da dođe. A i ako je u svojstvu građanina, period od četiri sata bi bio neprimeren“, ističe Nikolić.

Kaže da bi više imalo smisla da su ga priveli tokom samog protesta, nego kasnije.

CINS je pokušao da dođe i do komentara o ovom događaju od nadležnih iz Policijske uprave u Nišu ali ga do objave teksta nismo dobili.

I od BIA smo pokušali da saznamo zasto je Stojanović ispitivan u njihovim prostorijama ali ni od njih nismo dobili odgovor.

Izvor: CINS

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Bot
Bot
3 godine pre

More…tepajte to…

Dejan
Dejan
3 godine pre

Taj Mitar uopšte nije fin.. Nosio je fantomku i bacao kamenje. Cele noci je pravio nerede. Nije ni BIA i polocika postupila mozda pravilno ali klinac je delikvent