Iz južne i istočne Srbije se trajno godišnje iseli 3.000 ljudi

LESKOVAC-VRANJE-NIŠ-PIROT

U prošloj godini  127.421 stanovnik Srbije promenio je prebivalište, to jest trajno se, iz jednog, preselio u drugi grad ili opštinu. Najviše ih se opredelilo za prestonicu i sever države, pa su , prema zvaničnoj statistici, pozitivan migracioni saldo imali samo Beograd i Vojvodina.

Prosečan unutarsrpski migrant ima 34,5 godine i u najvećem procentu je, kao novo prebivalište, birao grad ili opštinu van oblasti u kojoj je do tada živeo.  Samo 24 posto se preselilo u drugo naselje unutar istog okruga.

Interni migranti uglavnom su se odlučivali za sever zemlje i velike  centre, zbog čega pozitivan saldo u ovoj oblasti beleže samo Beograd ,Vojvodina i Nišavski okrug. Na pomenutim teritorijama je 35 gradova i opština u koje se najviše doseljavalo tokom 2o19. godine, u jednom delu lokalnih samouprava je migracioni saldo jednak nuli, a u 133 –negativan.

U poslednje četiri godine, u Beograd se doselilo više ljudi, nego što je iz njega otišlo i to je jedina oblast u Srbiji, koja, u pomenutom periodu, ima konstantno pozitivan saldo. Osim u 2016., Vojvodina, takodje, beleži pozitivne vrednosti, dok se iz Šumadije i zapadne Srbije trajno godišnje odseli  4, a iz južne i istočne, 3.000 ljudi.

Sa stanovišta ekonomske stabilnosti, 32%  internih migranata su radno aktivna, a više od 60 procenata izdržavana lica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare