Niški Kulturni centar donirao knjige za novoformiranu biblioteku u Prvoj Kutini

NIŠ

 Kada je pre mesec dana gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima posetila Dom kulture u Prvoj Kutini koji je renovinar na inicijativu i kroz projekat Udruženja žena „Etno čarolija“ i koji je sada glavno mesto okupljanja svih žitelja ovog sela i u kome se odvijaju kulturno zabavni programi ali organizuje i slobodno vreme meštana, posebno onih mlađih, jedna od budućih akcija koju su domaćini pomenuli jeste obogaćivanje fonda biblioteka koju formiraju u Domu kulture. Sada je pristigla i pomoć i to od Niškog kulturnog centra koji je Domu kulture i Udruženju žena „Etno čarolija“ donirao 200 svojih i drugih izdanja. Knjige koje će se naći u novoformiranoj biblioteci pripadaju raznim žanrovima i namenjene su svim uzrastima.

               „ Knjige su namenjene svim uzrastima i svim iskrenim ljubiteljima književnosti u užem i širem smislu, a ovo je, kako su istakli, tek početak jedne divne i dugotrajne saradnje na dobrobit svih žitelja Prve Kutine“, kažu u Niškom kulturnom centru.

                 Udruženje žena „Etno čarolija“ čine žene koje su uz pomoć meštana i projekta koji je podržala Lokalna fondacija Niš pre dve godine obnovila zgradu Doma kulture koja je bila potpuno neupotrebljiva. Sada je to objekat sa svečanom salom i nizom prateih prostorija u kojima se nalazi i mali etno muzej, prostorija namenjena radionicama za odrasle i decu, teretana, gejming rum, a formira se biblioteka. Želja žena iz ovog udruženja je, pre svega, da mladi ostanu u svom rodnom selu, da tu budu sa svojim porodicama  i da svojim doprinosom opleme društveni život u selu.

                    „Zahvaljujemo se NKC-u na donaciji knjiga koje si dodatno obogatile našu biblioteku, radujemo se daljim zajednickim aktivnostima sa Niskim kulturnom centrom koje će društveni život u našem selu učiniti sadržajnijim i interesovantnijim. Drago nam je da polako budimo svest kod mladih iz našeg sela o važnosti čitanja. Naši volonteri rado posećuju novooformljenu biblioteku obnovljenom Domu kulture i sa velikim elanom nam pomažu u sortiranju knjiga i unošenju istih u digitalnu bazu. Program za unošenje u digitalnu bazu podataka, kao i računar poklon je Etno Čaroliji od Akademije tehničko vaspitačkih strukovnih studija iz Niša. Program su osmislili studenti Akademije. U okviru Kulturno umetničkog društva “Čarolija”, koje je osnovala Etno Čarolija, aktivna je literarna sekcija pa je s toga ova donacija još veći podsticaj mladima za dalji rad i napredovanje“, kažu u Udruženju „Etno čarolija“.

              Pored obnove Doma kulture, ovo Udruženje je zaslužno i za niz humanitarnih manifestacija, kao i za razne radionice u toku 2022.godine. Među njima su vaskršnja radionica za decu – izrada pileta od drveta uz mentorstvo Udruženja Dedina garaža, potom edukativna radionica za tinejdzere i studente – obuka upravljanja dronovima i savladavanja te tehonologije – uz mentorstvo Akademije VTSS iz Niša, kao i edukativna radionica za žene domaćice na temu „Od njive do trpeze“ – koju je podržalo Ministarstvo poljoprivrede.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare