„Nevidljive mape” bogastvo koje nastaje iz susreta različitih kultura

VRANJE

Pod nazivom “Nevidljive mape Vranja”, Grupa 484 organizuje obrazovno turističku turu, sa elementima dramskog performansa.

Turistička tura, “vođenje kroz grad” koju su osmislili vranjski srednjoškolci uz podršku tima Grupe 484 počinje u četvrtak, 5. marta, u 13,30 časova na platou ispred vranjske gimnazije, a nastavlja se kod zgrade nekadašnjeg Amerikanskog doma, zatim na mesto bivšeg bazena „Delfin”, Belog mosta, preko Gornje čaršije do „Haremluka”. U okviru programa biće predstavljena i publikacija „Nevidljive mape Vranja – nema laganje”, specifični turistički vodič kroz Vranje iz perspektive srednjoškolaca.

U petak, 6. marta, DAH Teatar izvešće predstavu „Ne/vidljivi grad”, tokom vožnje javnim autobusom na relaciji „Gornja čaršija – Ćukovac”.

Poziv je otvoren za građane koji mogu da se ukrcaju na početnoj stanici u Gornjoj čaršiji, u 12,20 časova  i odgledaju predstavu o interkulturnom nasleđu Vranja. Predstava će biti izvedena u oba pravca, a drugi pravac počinje u 13 časova iz Ćukovca.

Vranjski srednjoškolci bavili su se interkulturnim nasleđem svog grada i istraživali ličnosti koje su obogatile kulturni i društveni život zajednice, među kojima su Franjo Kopša, Helen King, Izabel Emsli Haton, Stana Avramović Karaminga, ali i legende o Belom mostu, ili česmi „Đerenka”.

„Nevidljive mape” je simbolički naziv za bogatstvo koje nastaje iz susreta različitih kultura u svakodnevnom životu jednog grada kroz vreme, a koje neretko ostaje „skriveno” za zvaničnu istoriju. Upravo tim nasleđem različitih gradova se već godinama bavi i Dah teatar i stvara lokalne varijante predstave „Ne/vidljivi grad”.

“Tokom rada sa srednjoškolcima u pripremi ture sarađivali smo sa Gimnazijom „Bora Stanković” i Ekonomsko-trgovinskom školom, a sve aktivnosti podržala je Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji u okviru projekta „Izvan poglavlja: Pristup različitostima”, navode iz Grupe 484.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare