Netransparentne javne nabavke od početka pandemije kovida 19

BEOGRAD

Od početka pandemije kovida-19 je prošlo skoro dve godine, a Srbija kao da je zaglavljena u konstataciji premijerke Ane Brnabić da ćemo, ako treba da biramo između potpuno transparentnog procesa javnih nabavki i spasavanja ljudskih života – izabrati ljudske živote, rečeno je danas na onlajn panel diskusiji “Javne tajne o javnom zdravlju”.

Advokat Rodoljub Šabić podsetio je da je Brnabić obećala da će dan posle ukidanja vanrednog stanja biti položen račun o javnim nabavkama, ali je vanredno stanje davno prošlo, ali račun još nije položen.

Ocenio je da je u domenu slobodnog pristupa informacija stanje kvalitativno pogoršano u odnosu na vreme pre pandemije i da je “ogroman” raskorak između Zakona o javnim nabavkama i Zakona o pristupu informacijama od javnog značaja i onoga što se dešava u praksi, “što pojačava sumnje o postojanju korupcije”.

Šabić je dodao je kako se spominje da su broje države pod neprincipijalnim pritiskom kompanija koje proizvode vakcine tretirale cenu vakcine kao tajnu, ali da su mnoge države Evropkse unije (EU) kasnije objavile podatke.

Ukazao je da Srbija nije suočena samo sa pitanjem da li je novac za nabavku vakcina racionalno trošen, već i da ne postoje nikakve informacije o tome ko je procenjivao koliko je vakcina potrebno naručiti.

Direktorka “Pravnog skenera” Marina Mijatović navela je da postoji izbegavanje otvorenog postupka u kom mogu da se vide sve faze nabavke dodavši da je trebalo zaštititi ljudske živote, ali da to ne sme da bude opravdanje za zloupotrebu.

Ona je podsetila da je promenjen je Zakon o zaštiti stanovnika od zaraznih bolesti i da se u skladu s tim sve ono što se tiče zdravlja moglo hitno nabavljati bez javnog objavljivanja poziva, “što u nekim slučajevima može biti opravdano, ali u velikom broju slučajave ne može”.

Ukazala je da su neke zdravstevne ustanove često menjale svoje planove i time i procenjenu potrošnju novca i da javne nabavke nisu sprovođenje u predviđenom roku.

Mijatović je ocenila da se pandemija “dosta zloupotrebljava” i navela da, ako je prošle godine za to i bilo opravdanja, ove godine oprvadanja za takve postupke nije bilo jer je trebalo je uzeti u obzir informacije o nabavkama iz 2020. godine.

Novinarka Nove ekonomije Katarina Baletić istakla je da je, iako je ukinuta uredba o centralizovanom informisanju u vezi sa kovidom-19 koja se pojavila na početku pandemije, ta uredba zapravo nastavila da traje i ostavila trag tako što su institucija ostale zatvorene i uskraćuju informacije.

Ona je podsetila da je vlast u Srbiji navela i da su druge države umanjile transparantnost javnih nabavki kada je počela pandemija, ali da je transparentnost u Srbiji inače “toliko niska, a korupcija toliko visoka da kada se vrata potpuno zatvore – jasno je šta ćete dobiti, i normalno je da se sumnja šta se radi iza zatvorenih vrata, jer se zna šta rade i iza odškrinutih vrata”.

Baletić je navela da nisu tajne samo navabke testova, vakcina i maski, jer se ne zna šta je vlast sve podvela pod nabavkama u vezi sa pandemijom, dodajući da su tu uključeni i bolničke krevete i sanitetska vozila, “a šta je ostalo van radara tek će se videti, ako se uopšte i vidi”.

Ukazala je da iako Republički fondz za zdravstveno osiguranje (RFZO) sprovodi centralizovane javne nabavke, neke ustanove zasebno nabavljaju zaštitni materijal i da RFZO, na zahteve novinara o informacijama, “stalno šalje ista saopštenja da su javne nabavke tajne”.

Ana Toskić Cvetinović iz organizacije Partneri Srbija istakla je da je građanima nametnut izbor da li treba sačuvati zdarvlje ili sačuvati ljudska prava, navodeći da je to lažna dilema, i da bi građani trebalo da imaju i jedno i drugo.

Navela je da je istraživanju koje je u septembru i oktobru 2021. godine koje je sprovela organizacija Partneri Srbija, i u kom je učestvovalo 1.500 ljudi, svaki treći ispitanik naveo da nije bilo dovoljno informacija o troškovima nabavke medicinske opreme, a da četvrtina smatra da su informacija o tome bile delimično objavljivane.

Skoro polovina ispitanika (47,7 odsto) navela je da su cene javnih nabavki medicinske opreme izuzetno bitne, dok 10 odsto njih smatra da je to nebitno.

Više od polovine ispitanika (55,3 odsto) reklo je da netransparentne nabavke bude sumnju da li su u skladu sa zakonom, dok kod 10 odsto ispitanika netransparentnost ne izaziva sumnju.

Da netransparentnost u javnim nabavkama ukazuje na korupciju prilikom nabavki smatra 45 odsto ispitanika, dok 31 odsto misli da je delimično tako.

Upitani kako su zadovoljni načinom na koji je Srbija reagovala na krizu izazvanu pandemijom 39,6 odsto ispitanika je odgovorilo da je potpuno nezadovoljno, 35,5 odsto da je delimično zadovoljno, a potpuno je zadovoljno 23,7 odsto.

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare