Nesputani i profesionalni mediji su kamen temeljac demokratije

PRIŠTINA

Tokom proteklih godina na Kosovu su postignuti značajni standardi slobode medija i stvorena je živa i raznolika medijska scena; ali potrebno je nastaviti ove napore kako bi se odgovorilo na preostale izazove, istakao je danas šef Misije OEBS-a na Kosovu, Jean-Claude Schlumberger povodom Svetskog dana slobode medija.

 

„Sloboda medija na Kosovu se povremeno krši, kada su novinari izloženi zastrašivanju, pretnjama, a ponekad čak i fizičkim napadima. Tokom 2015. godine bilo je 27 slučajeva nasilja nad novinarima i najmanje pet slučajeva tokom prve četvrtine 2016. godine,“  dodao je on.

 

Ambasador Schlumberger pozvao je strukture za sprovođenje zakona i pravosudne institucije da podignu prioritet koji se daje borbi protiv zastrašivanja novinara i bez odlaganja postignu opipljive  rezultate u procesiranju slučajeva nasilja nad novinarima.

 

„Nesputani i slobodni mediji su kamen temeljac demokratije,“  rekao je on.

„Na ovaj dan, Misija OEBS-a na Kosovu potvrđuje važnost medija za izgradnju demokratskog društva. Takođe, koristimo priliku da pohvalimo naporan rad i posvećenost mnogih novinara na Kosovu koji odražavaju duh i vrednosti slobode medija i profesionalizma. U isto vreme, pozivamo sve institucije da urade sve što je u njihovoj moći da unaprede poštovanje slobode medija i pravo javnosti da bude informisana.“

 

Schlumberger je pozvao organe za regulisanje medija da obezbede pogodno okruženje za medije i pažljivo prate sva kršenja etičkog kodeksa ponašanja audio-vizuelnih, štampanih i medija na internetu.

 

„Kako bi obeležila Svetski dan slobode medija, Misija će podržati tri televizijske debate koje promovišu slobodu izražavanja i slobodu medija, na albanskom i srpskom jeziku,“  rekao  je Schlumberger.

 

Misija OEBS-a na Kosovu ima mandat da zaštiti i unapredi ljudska prava, demokratizaciju i razvoj sektora za javnu bezbednost. Misija pomaže u očuvanju slobode medija i slobode izražavanja i podržava razvoj medija.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare