BIRODI: Stvoriti medijsko-civilnu koaliciju

BEOGRAD

(FoNet)

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) u današnjem saopštenju, povodom Svetskog dana slobode medija, poziva na stvaranje medijsko-civilne koalicije koja će biti na liniji zagovaranja javnog interesa, kako u realizaciji zakona, tako i izradi nove Medijske strategije, čiji će sadržaj i primena biti sudbonosni za slobodu medija u Srbiji.

Pozivajući se na četvorogodišnji monitoring medijskog izveštavanja, BIRODI konstatuje da se informativni mediji u Srbiji mogu podeliti na: medijske servise društva, advokate i zagovarače, tabloide, biltene i perjanike.

U saopštenju BIRODI objašnjava da su perjanici izum srpske tranzicije i opisuje ih kao medije koji pozitivno i nekritički izveštavaju o vlasniku medija i vlastima.

To podrazumeva medijske odmazde prema onima koji su politički, ekonomski suparnici, protivnici i kritičari vlasnika medija ili sa njim povezanim lica, uključujući i vlast, precizira BIRODI.

U saopštenju BIRODI navodi da medijsku scenu karakterišu odsustvo efektivne i proaktivne regulacije od strane Regulatorne agencije za elektronske medije, nejak uticaj i usitnjenost profesionalnog udruživanja, izostanak efektivnog sindikalnog organizovanja, izostanak tržišta novinara, uz neretke slučajeve kršenja radnih prava i izostanak medijskog diverziteta.

Neuspela privatizaciju medija, ukazuje BIRODI, dovela je do nastanka privatnih medija zavisnih od javnog novca i dobrog odnosa sa agencijama za prodaju reklamnog prostora.

Takve agencije su često povezane sa vlašću, napominje BIRODI i dodaje da je na taj način nastala partijska medijska infrastruktura za promociju i propagandu vlasti.

Ukazujući na odsustvo saradnje civilnog društva i profesionalnih udruženja, BIRODI poziva na stvaranje medijsko-civilne koalicije koja će biti na liniji zagovaranja javnog interesa, kako u realizaciji zakona, tako i izradi nove Medijske strategije, čiji će sadržaj i primena biti sudbonosni za slobodu medija u Srbiji.

Uvereni samo da savez građana i medija može biti plodonosan ne samo za građane, već i za samemedije, zaključuje BIRODI.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare