TS: Mediji u Srbiji u lošem ekonomskom stanju, raširena autocenzura i tabloidizacija

BEOGRAD

 

Transparentnost Srbija (TS) ocenila je da su mediji u Srbiji u lošem ekonomskom stanju, kao i da su rasprostranjene autocenzura i tabloidizacija, ocenila je danas ta organizacija povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja.

Kako se navodi u komentaru, objavljenom na sajtu TS, iako je u prethodnom periodu usvojen set medijskih zakona koji predstavljaju normativni pomak, zakazalo je njihovo sprovođenje.

“Projektno finansiranje medija na konkursima u prvoj godini primene novih propisa pokazalo je, naročito na lokalnom nivou, da postoje nedostaci u propisima, ali i da ne postoji volja da se propisi primene”, navodi TS.

TS je sprovela istraživanje o medijima, na osnovu kojeg je zaključila da mediji, suočeni s finansijskim pritiscima, uređivačke prioritete usklađuju s političkim prioritetima “političkih i ekonomskih centara moći, ignorišući javni interes”.

Istovremeno, malobrojni mediji koji to nisu učinili nalaze se na ivici egzistencije, zaključuje TS i dodaje da su u mnogo težoj poziciji lokalni mediji, koji su izloženi pritiscima lokalnih vlasti ili lokalnih moćnika od kojih finansijski zavise.

“Njihov težak položaj dodatno ugrožavaju odbijanje lokalne samouprave da raspiše konkurse za projektno finansiranje, konkursi na kojima su deljeni minorni iznosi, direktno političko uplitanje u rad komisija”, navodi TS na svom sajtu.

Ono što posebno zabrinjava, gledajući iz ugla borbe protiv korupcije, jeste mali broj priloga o korupciji nastalih kroz istraživanje medija ili novinara a koji ukazuju na sumnjive slučajeve, ocenjuje TS u komentaru.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dobro
Dobro
8 godine pre

Kada su penzioneri upozoravali na samovolju Vlade Republike Srbije i Republičkog Fonda PIO da se ne poštuju zakoni R. Srbije, Ustav R. Srbije i Presude Upravnog suda i parničnih sudova R. Srbije kojima je presudjeno da su vojni penzioneri u R. Srbiji diskriminisani u odnosu na sve ostale penzione R. Srbije jer je RF PIO uskrazio protuzakonito povećanje penzija za 50.000 vojnih penzionera, štampa i mediji su te sudske odluke prećutkivali i nisu uticali na vlast da poštuje svoje zakone i svoje Sudske odluke. Sada kada se mediji i sredstva informisanja nađu pogodjeni od te iste vlasti onda to objavljuju na sva zvona.
Da li je to objektivno i nepristrasno informisanje javnosti.