Nepravilnosti kod javnih nabavki

VRANJE

Gradsko veće u Vranju  usvojilo je izveštaj radne grupe za ispitivanje pravilnosti sprovedenih javnih nabavki u mesnim zajednicama.

Radna grupa, koja je formirana krajem jula 2016. godine, nekoliko meseci je ispitivala zakonitost izvođenja radova u 23 mesne zajednice u prvoj polovini prethodne godine.

Radna grupa je utvrdila nepravilnosti u realizaciji javnih nabavki koje su mesne zajednice sprovodile za rekonstrukciju i održavanje seoskih puteva, rekao je, zamenik načelnika Gradske upreave Stojanče Bogdanović, na konferenciji za novinare.

„Radna grupa je angažovala sudskog veštaka za procenu obima i kvaliteta izvođenih radova. Sva prikupljena finansijska i pravna dokumentacija biće predata policiji i državnom revizoru na procenu. Vrlo je simptomatično  što se na tenderima u svim mesnim zajednicama pojavljivalo desetak istih preduzeća koja su dobijala posao. Čak su u nekim slučajevima popunjavani isti obrasci, što je sumnjivo. Neki ugovori su potpisivani, a da ne može da se zaključi o čemu se radi, a kod nekih su fakturisani radovi koji nisu ni urađeni. Teško je utvrditi zakonitost javnih nabavki, jer ponude izvođača nigde nisu zavedene, ni u mesnim zajednicama, ni u organima Gradske uprave“, rekao je Bogdanović.

On dodaje da je vrednost ugovornih radova oko 80 miliona dinara, a radi se o javnim nabavkama male vrednosti, što je u suprotnosti sa Zakonom o javnim nabavkama.
„Javne nabavke male vrednosti se mogu sprovoditi u slučaju kada je vrednost do 500.000 dinara, a ovde ta vrednost prelazi kod svih mesnih zajednica“ precizira Bogdanović.

Na konferenciji za novinare je rečeno i to da je Grad Vranje sa jednim brojem izvođača zaključio ugovor, kojim je garantovao da će isplatiti sve račune ispostavljene mesnim zajednicama. To je suprotno Zakonu o javnom dugu, koji zabranjuje lokalnim organima vlasti da garantuju dugove pravnih lica, naročito onih čiji su osnivači.

O tome da li ima krivične odgovornosti neće odlučivati radna grupa već nadležni državni organi, zaključio je zamenik načelnika Gradske uprave.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare