Nema političkog dijaloga gde odlučuje jedna strana

NIŠ

Ima li političkog dijaloga između političara I stanovništa, jedno je od pitanja o kojem se diskutovalo na Filozofskom fakultetu u Nišu na tribini pod nazivom “Komunikacija između građana i vlasti u Srbiji” koju su rganzovali  Departman za komunikologiju i novinarstvo Filozofskog fakulteta u Nišu i Centar za medijska istraživanja.

Gosti niškog Filozofskog fakulteta bili su Ratko Božović i Čedomir Čupić, ugledni sociolozi i profesori Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Sa brojnim studentima, kao i profesorima i zainteresovanim Nišlijama, razgovarali su o komunikaciji između građana i vlasti u Srbiji.

Profesor dr Čedomir Čupić, koji studentima predaje o političkoj antropologiji, moralu i politici, medijskoj etici i političkoj moći, naglasio je da kada se moć pretvori u nadmoć, ona predstavlja veliko zlo.

“Nema političkog dijaloga tamo gde je jedino merilo istine – moć. Moć je jako važna. Ali ako ona postane jedino merilo istine onda ona postaje izrazita opasnost. Ona se onda pretvara u nadmoć. A nadmoć počinje sve ono što ide protiv nje da unižava, uništava, razara. Gde se političke odluke donose u uskim krugovima političkih elita, posebnim zatvorenim krugovima, gde se građani pretvaraju u masu; gde ne postoji saradnja između građana i gde ih ne povezuju univerzalne vrednosti kao što je sloboda, ravnopravnost , solidarnost, prijateljstvo, pravda i dobro; gde se podstiču verski, nacionalni i klasni i drugi sukobi; gde se stalno izmišljaju neprijatelji . A najbolji su neprijatelji koji su vam najbliži“.

Govoreći o greškama političara profesor Čupić je bio decidiran . Grešiti u svom životu je veliko pravo koje niko ne može da ukine. Greške u politici – to nije ničije pravo.

„ Greška je veliko ljudsko pravo. Međutim, nemate pravo da grešite u politici . Zato što iza grešaka u politici drugi snose posledice . Napravili se greška, odmah se naplaćuje – smena, ostavka ako iole imamo morala, a s druge strane i kazna“

Ugledni sociolog Ratko Božović rekao je da više nema dijaloga ni kritike.

“Zgasli su javno mnjenje, dijalog i kritikA Ovde postoji samo jedan čovek koji odlučuje o svemu, i koji je vrhunska pamet za ovaj narod. A ja se pitam koji je to narod koji može na taj način da funkcioniše. “, poručio je studentima Filozofskog fakulteta u Nišu čuveni profesor Božović i dodao:” Mi imamo trajne pojmove dugog trajanja . To je onaj tradicionalizam koji je najgori. Koji ide ka nacionalizmu. Imamo ideoloploklonički odnos prema vođama. Imamo nešto što je defekt političke kulture I političkog života, što je predpolitičko stanje. Jer da nije pretpolitičko stanje , ne bi moglo da opstane. Da onaj koji se bori da bude na čelu države pojavljuje kao reprezent stranke I svoje koalicije. I da sve što je naspram njega I suprotno njemu degradira  baci u blato.”

Pored studenata u prepunoj Sali Filozofskog fakulteta bilo je mnogo predstavnika nevladinog sektora i predstavnika udruženja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare