NDNV: Fizički napad na foto-reportera Dragana Gojića u centru Novog Sada

NOVI SAD

Nezavisno društvo novinara Vojvodine zahteva od policije i nadležnog tužilaštva da pod hitno identifikuju i privedu pravdi osobu koja je nasrnula na našeg kolegu foto-reportera Dragana Gojića dok je on obavljao svoj posao.

Nepoznata, mlađa osoba prvo je vređala Gojića, a potom je na njega i fizički nasrnula sa leđa. U trenutku napada Gojić je fotografisao gradske pejsaže.

Napad se desio u centru Novog Sada, u subotu oko podneva, a o slučaju je obaveštena i policija, koja je na uviđaj došla posle više od pola sata i sačinila zapisnik.

NDNV podseća da je Krivičnim zakonikom za novinare i ostale medijske radnike garantovana posebna krivična zaštita, i da je za ugrožavanje njihove sigurnosti predviđena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

NDNV podseća i da je država više puta retorički iskazivala privrženost zaštiti bezbednosti novinara i drugih medijskih poslenika, ali da je ogromna većina napada i dalje ostala bez bilo kakvih sankcija, iako se ugrožavanje bezbednosti novinara nalazi kao važno, nerazrešeno pitanje u pregovaračkom procesu sa EU.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare