Navike o zdravoj ishrani još u vrtićima

LESKOVAC

Povodom Nacionalnog dana dojenja i Svetskog dana hrane u Zavodu za javno zdravlje (ZZJZ) danas je održana završna manifestacija, na kojoj su dodeljene nagrade pobednicima likovnog konkursa „Klimatske promene menjaju poljoprivredu i ishranu“ i literalnog konkursa „Podrška mamama da doje bilo kad i bilo gde“.

Na konkursu su učestvovali učenici osnovnih škola i predškolskih ustanova sa teritorije Jablaničkog okruga. Pristiglo je 280 likovnih i 26 literalnih radova iz pet opština Jablaničkog okruga, iz 12 predškolskih ustanova i 20 osnovnih škola. Podeljeno je 40-tak nagrada, po kategorijama.

-Cilj nam je da ovakvim i sličnim aktivnostima motivišemno decu, da istaknemo značaj dojenja kao zlatnog standarda u životu svake jedinke, kao i to da je pravilna ishrana osnov očuvanja i unapređenja zdravlja, rekla je načelnica Centra za promociju zdravlja prim. dr Vanja Ilić.

Pravilna ishrana treba da bude raznovrsna, uravnotežena i dovoljna, kako bi svi nutritivni sastojci, koji utiču na unapređenje i kvalitet našeg života, bili uneti u organizam. Navike se stiču još od najranijeg uzrasta, u vrtićima, školama, a kasnije osnovnom i srednjem obrazovanju.

zzjz-2

U okviru Oktobra – meseca pravilne ishrane, na likovnom konkursu, na temu „Klimatske promene menjaju poljoprivredu i ishranu“, u kategoriji predškolski  uzrast prva nagrada pripala je Lazaru Đorđeviću (Slavujevce), druga Jeleni Tasić („Ciciban“ Leskovac) i treća Nini Stojanović („Kosta Stamenković“ Leskovac), dok je pohvalu dobio dečji vrtić „Zvončica“ iz Leskovca.

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvu nagradu osvojila je Irina Cvetković (Nakviranj), drugu Natalija Stojanović (Gornje Sinkovce), treću Andrijana Pavlović (Vlase), dok je zahvalnicu dobila OŠ „Vuk Karadžić“, Bojnik).

U kategoriji od petog do osmog razreda najbolji su bili Katarina Nikolić (Vučje) i Strahinja Đorđević Lebane), koji su podelili prvo mesto, drugo mesto je zauzela Marija Kostić („Vožd Karađorđe“ Leskovac) i treće Iva Konstantinović („Josif Kostić“ Leskovac).

Na literalnom konkursu „Podrška mamam da doje bilo kad i bilo gde“ u kategoriji od prvog do četvrtog razreda, prvu nagradu osvolija je Danica Anđelić (Medveđa), drugu Martin Nikolić (Gradska) i treću Luka Mitrović (Belanovce).

U kategoriji od petog do osmog razreda dodeljena je samo prva nagrada, i to Jeleni Zlatanović (Crna Trava).

Na temu „Klimatske promene menjaju poljoprivredu i ishranu“, u kategoriji od prvog do četvrtog razreda, prvo mesto pripalo je Filipu Jankoviću (Medveđa), drugo Dunji Stevanović (Gornje Sinkovce) i treća Martini Mitrović (Belanovce).

zzjz-1

U okviru Nacionalne nedelje dojenja, u predškolskom uzrastu, prva nagrada pripala je Ivi Stamenković (Miroševce), druga Sari Tasić (Orašje) i treća Uni Kostić („1001 radost“ Leskovac), dok je pohvalu dobila Lena Ilić („Ciciban“ Leskovac).

U kategoriji od prvog do četvrtog razreda prvo mesto pripalo je Anđeli Trojanović (Čukljenik), drugo Marijani Radovanović (Svirce), dok treće dele Nina Marinković (Leskovac)  i Marko Kontić (Medveđa).

I u kategoriji od petog do osmog razreda prvo mesto podelila su dva rada: Jovane Pavlović („Vožd Karađorđe“ Leskovac) i Vladislava Ilić (Predejane), drugo je zauzeo Petar Stojanović (Velika Grabovnica), a i treće mesto su podelili Anđela Stojković (Veliko Trnjane) i Darko Stanojević (Medveđa).

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare