Najzad se složili vlast i opozicija al Marinko ne da dokumentaciju za mini hidroelektranu

VLASOTINCE
Posle šestočasovnog rada okončan je rad 16. sednice Skupštine opštine Vlasotince poslednje u ovoj kalendarskoj 2022.godini. Prvi deo sednice održan je u sredu i na njoj je najveći deo vremena bio posvećen problemima sela Dadinca zbog namere, da pored dve postojeće, investitor iz Kumareva izgradi i treću MHE na Rupskoj reci.

I na ovoj sednici u subotu najviše vremena, u prvom delu sednice proteklo je u raspravi opozcionih odbornika i vlasti o ovom problemu koji je izazvao izuzetno veliku pažnju u javnosti.
Po običaju mnogo govora, mnogo replike na repliku na ovu temu, jer opozicija je tvrdila da je problem Rupske reke kupovina vremena od strane lokalne samouprave, naročito u ,,slučaju Marinka ” koji i pored svih uopzorenja, čak i pisanih naredbi svojih nadređenih ne želi da dostavi svu dokumentaciju na uvid kako bi se razmrsio ovaj Gvordijev čvor, koji je od izuzetne važnosti za život Dadinčana.

 • Ima li nekoga koji može da naredi Marinku da uradi ono što je potrebno u slučaju pokušaja izgradnje minihidroelektrane na Rupskoj reci u Dadincu. I ovo je samo sa vaše strane kupovina vremena bez želje da se postojeći problem reši – rekao je odbornik Dragan Jović, iz GG ,,DR Spasić”, koji je od strane predsedavajućeg ,,nagrađen” opomenom zbog, navodnog, nepoštovanja dnevnog reda.
  Načelnik Opštinske uprave, Marjan Stanković je rekao da je u petak , poslednjeg radnog dana u nedelji, naredio Marinku Đorđeviću da je u obavezi da dostavi svu traženu dokumenatciju, što on očigledno nije učinio, a pored toga nije ga bilo ni na ovoj 16.sednici vlasotinačkog lokalnog parlamenta.

NAČELNIK NAREDIO, PREDSEDNIK OPŠTINE TRAŽI A MARINKO “KULIRA”

 • Da bi članovi Opštinskog veća sačinili izveštaj moraju da imaju svu potrebnu dokumentaciju koju nismo mogli da dobijemo ni u usmenom ni pisanom formatu. Zatražili smo, nakon formiranja komisije zvaničnim putem od načelnika da dostavi šefu odeljenja za dokumentaciju, ali je nismo dobili. Mi smo potom doneli naredbu da se napokon dobije ta dokumentacija, ne samo za izdavanje, izmene građevinske dozvole već i za građevinske i lokacijske uslove i za prijavu radova. Obratili smo se dopisom nadležnom ministarstvu da nas obavesti o važnosti dozvole i sada očekujemo njihov odgovor. Inače ovo je jedan bezobrazluk koji nije smeo da se desi – rekao je zamenik predsednika opštine, Vladimir Kocić.
  I predsednik opštine Bratislav Petrović se zalaže da se ova rašomonijada najzad završi, jer očigledno je da nikome pat situacija nije saveznik.
 • Oni koji su zaduženi da dostave dokumentaciju imaju obavezu da to i učine na propisani način. Ne mogu službenici da traže da predsednik i većnici to potpišu, dok ne pregledam sadržaj sadržaj fleša, ništa neću da potpisujem. Potrebno je da se Opštinskom veću dostavi sva neophodna dokumentacija na način kako je to i propisano članom koji reguliše sam način dostavljanja. Uostalom zna se kako se dostavlja dokumentacija. Može lično, može mejlom, može i poštom, a može i na pisranici neka se napiše ,,strogo poverljivo” i onda se zna gde će doći i ko je za tako nešto nadležan – rekao je prvi čovek vlasotinačke opštine, predsednik Bratislav Petrović.
  Puno rasprave bilo je i kod predloga Odluke o izradi plana detaljne regulacije i za izgradnju Centralnog Postrojenja za preradu otpadnih voda ,,Stajkovce” WWTP -1 sa fekalnim kolektorom od PPOV ,,Vlasotince” do Centralnog PPOV ,,Stajkovce” i Trafostanice TC 35KW.
 • POSTROJENJE ZA PREČIŠĆAVANJE OTPADNIH VODA UGROŽAVA STAJKOVCE

 • Za izgradnju ovog kapitalnog objekta, gotovo, aklamacijom od 35 ZA, 1 PROTIV i 6 UZDRŽANIH izglasan je predlog ove Odluke, što je dobar pokazatelj da se u pojedinim slučajevima mogu složiti
  Dragiša Petrović, meštanin sela Stajkovca bio je izričit da se ovaj objekat za preradu otpadnih voda ne izgradi u blizini njegovog sela. Jer će naneti puno štete najmnogoljudnijem selu u vlasotinačkoj opštini, koje se bavi poljoprivredno – povrtarskim poslovima, što im je glavni izvor prihoda i od toga praktično žive. Predložio je da se o ovome ne raspravlja i da ova tačka dnevnog reda bude povučena.
 • Izgradnjom ovog postrojenja vi ćete u velikoj meri ugroziti naš život i ljudi koji tu žive. Ima nas preko dve hiljade, imamo puno dece i svi oni biće ugroženi zbog smrada koga će sigurno biti. Moja porodica ima 2,5 hektara povrtarske kulture i sve to će biti u opasnosti. Pravite kod nas govnjaru, što ne napravite sportski teren da bih imala naša deca gde da se igraju – rekao je Dragiša Petrović, odbornik iz Stajkovca.
  Gotovi svi odbornici koji su govorili na ovu temu saglasni su da je izgradnja knalizacije neophodna i veoma važna za sve ljude i sve subjekte na teritoriji opštine Vlasotince. Da kojim slučajem ne bi bilo nekih problema, odbornici koji su se pojavili za govornicom rekli su da se ovaj kapitalni projekat mora uraditi na najbolji mogući način i uz najviše standarde koji su propisani za ovakvu vrstu projekata.
  I ovo je najbolji dokaz da se vlast i opozicija mogu složiti oko nekog projekta ukoliko zavređuje pažnju i od koristi je za sve stanovnike koji žive u opštini Vlasotince.
  Odbornici su imali priliku da razmatraju izveštaje i planove javnih preduzeća i drugih pravnih subjekata. I po običaju bilo je puno primedbi na potrošnju novčanih sredstava, kao i za predviđena finansijska sredstva za nadolazeću 2023.godinu od strane opozicije. Po nepisanom pravilu ,,pobedila” je vlast, jer sve što se od toga našlo na dnevnom redu usvojeno je većinom glasova.


Skoro svi odbornici složni
KANALIZACIJA JE PRIORITET SVIH PRIORITETA
Mnogo je danas u odborničkim klupama koji nisu bili ni rođeni kada se radila kanalizaciona mreža u varoši vlasotinačkoj. Autor ovih redova je svedok i učesnik u tim poslovima, vodeći računa o materijalu. Radovi su započeti u proleće 1974.godine, a izvođač radova bilo GIP ,,Crna Trava”, odnosno OOUR ,,Operativa”. Ovaj veoma važan posao, radio se pre skoro pola veka i trajao je nekoliko godina. Nije bilo puno materijala za ugradnju, a po cevi kanalizacione preseka 250 i 150 cm. išlo se gotovo svakodnevno u Đeneral Janković. Izgradnja kanalizacije je izuzetno, zahtevan i težak posao i mora se voditi računa o svakom detalju pogotovu o bezbednosnom, jer je je u jesen u godini kada su započeti radovi smrtno stradao jedan radnik u kanalu koji se obrušio kod tadašnjeg društvenog preduzeća OOUR ,,Besko.

 • Projekat „Čista Srbija“, predviđa da određena planska dokumenta moramo da donesemo i da dopunimo dokumentaciju da bismo mogli da realizujemo ceo taj projekat. U pitanju sva veća sela, rekonstrukcija gradske kanalizacije i izgradnja novog postrojenja. Lokacija koja je u vlasništvu Republike Srbije, ima dovoljnu kvadraturu, pozicija je najbolja moguća, da bi mogla sva sela da se priključe na kanalizaciju – rekao je Vladimir Kocić, zamenik predsednika opštine Vlasotince.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare