Obeleženo 110 godina od stvaranja srpske vojne avijacije u selu Trupale

NIŠ

 Polaganjem venaca sa Spomenik palim vazduhoplovcima, naletom avijacije i održanim pomenom obeleženo je 110 godina od formiranja Srpske vojne avijacije u Nišu. Venece su položili u ime grada gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski sa saradnicima, predsednik Skupštine grada Niša dr Boban Džunić, predstavnici Nišavskog upravnog okruga, Vojske, predsednici gradskih opština Palilula i Crveni Krst, predstavnici SUBNOR-a, kao i mnogobrojna boračka i veteranska udruženja.

                  Prva vazduhoplovna jedinica srpske vojske formirana je u Nišu 24. decembra 1912. godine. Sa dve eskadrile i dvanaest aviona koliko ih je imala 1912. godine, Kraljevina Srbija je bila među prvih petnaest zemalja u svetu koje su stvorile ratno vazduhoplovstvo.Vazduhoplovna jedinica je formirana odlukom  srpskog Vojnog ministarstva i Glavnog generalštaba. Vojvoda Radomir Putnik je doneo rešenje o formiranju Vazduhoplovne komande sa sedištem u selu Trupale pored Niša.

               „Srpska istorija je obimna knjiga prepuna važnih, zanimljivih, ali i tragičnih događaja, koje prožima ideja slobodarstva, herojstva i patriotizma. Istorijski izazovi rađaju junake i naše istorijske prekretnice su dokaz da naš narod poseduje više hrabrosti nego što možemo da zamislimo. Kada je pre 110 godina vojvoda Radomir Putnik potpisao naredbu o osnivanju vazduhoplovne komande srpske vojske na čelu sa komandantom majorom Kostom Miletićem, za njeno sedište određen je Niš, aerodromska baza, trupalske šume. Srbija je bila u prvih pet zemalja koja je svoje vazduhoplovstvo upotrebljavala u ratnim dejstvima. Srbija se zalaže za mir i stabilnost u regionu. Mir je naš put, ideja vodilja“, poručila je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

              Manifestacija se održava iz dva dela. Prvi deo je održan kod Spomenika palim vazduhoplovcima na Trgu Mije Stanimirovića kod Apelacionog suda. Drugi deo će biti svečanost u sali Doma vojske.

             „Nekada se ovaj dan slavio 21. maja, a raspadom SFRJ ovaj dan slavimo 24. decembra kao Dan ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, u znak sećanja na dan kad je vrhovna komanda srpske vojske donela odluku o formiranju Vazdušne komande sa sedištem u Nišu. Ovaj veliki jubilej se obeležava u saradnji Grada Niša, SUBNOR-a i Komande ratnog vazduhoplovstva. Danas, mladi ljudi imaju čime da se ponose, i treba da se sećamo svih svojih predaka“, rekao je general Vidosav Kovačević, predsednik SUBNOR-a.

              Prvi borbeni letovi srpske avijacije obavljeni su u martu 1913. godine iznad opsednutog Skadra u kome se Esad paša odupirao opsadi crnogorske vojske. Srpska vojska je Crnogorcima uputila pomoć u artiljeriji i avionima. U ovoj operaciji je poginuo narednik Mihailo Petrović i tako postao prva žrtva vojnog vazduhoplovstva.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare