Najavljena premijera filma “Dragutin. . . .Nathalie”

NIŠ

Predstavnici agencije „Petar Pan 018“ iz Niša danas su na konferenciji za novinare  u Media reform centru najavili premijeru dokumentarnog filma „Dragutin …Nathaliae”. O filmu su govorili autori  filma Goran Stankovuć i Bojan RanđeloviĆ i direktor Media I reform centra Mladen Velojić.

Dokumentarno – igrani film “ Dragutin… Nathalie” predstavlja osvrt na stradanje i vaskrs, ali  vrline, patriotizam, istrajnost, upornost srpskog vojnika u Velikom ratu.

“ Ovo nije ljubavna priča, kako se obično misli kad se čuje naziv filma “, rekao je Goran Stanković, autor filma. “Ideja je da se kroz izradu, promociju i prikazivanje dokumentarnog filma ukaže na moral srpskog vojnika i istrajnost da očuva svoje ognjište I državu, na osobine koje su krasile naš narod. Osnovna zamisao je da poruku mladima u Srbiji, ali I svima ostalima, pošaljemo na jedan zanimlji , nesvakidašnji način, kroz priču o Dragutinu Mitiću – Oku sokolovom , srpskom izvidniku sa čuvene fotografije koja je obišla svet, ali i kroz priču o Ramonda Nataliji, jedinstvenoj biljki “feniksu”, kojoj je kad se potpuno osuši,  dovoljno samo malo vode da ponovo oživi, a koja raste upravo tu gde je odrastao Dragutin Mitić I na Kajmakčalanu za koji je sudbinski vezan srpski ratnik ”, dodao je autor.

Ovaj dokumentarni film zamišljen je kao svojevrsni okidač da se nebriga pretvori u osmišleno stavljanje rodne kuće Dragutina Mitića u funkciju oživljavanja sećanja, ali i funkciju razvoja kulturno – istorijskog turizma u ovom delu Srbije.

Kao sagovornici u filmu se pojavljuju istoričari , predstavnici vojske, crkveni velikodostojnici, književnici, autori postavke na temu Velikog rata, kustosi muzeja, sociolozi, psiholozi I članovi udruženja potomaka ratnika , 1912 -1920.

Film je sniman u Grčkoj, Makedoniji I Srbiji.

Projekat je podržao Grad Niš.

Film će sutra biti prikazan u 12 sati u bioskopu Kupina. Cena ulaznice nije određena. Koliko ko može platiće a sredstva će biti iskorišćena za lečenje malog Stefana Miladinovića.

Televizijska premijera filma biće na TV Zona plus.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare