Najavljeno proširenje saradnje Zavoda za javno zdravlje i grada

 

LESKOVAC

Lokalna samouprava i Zavod za javno zdravlje (ZZJZ) proširiće dosadašnju saradnju, sve u cilju daljeg unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite naših sugrađana.

“Zajednički ćemo raditi na izradi i impelmentaciji projekata od opšteg interesa u okviru društvene brige za zdravlje, u skladu sa Zakonom o javnom zdravlju, kojim će postojeći Savet za zdaravlje grada Leskovca dobiti mnogo veće ingerencije. Do sada je Savet za zdravlje imao ograničeno delovanje, koje se uglavnom svodilo na zaštitu prava pacijenata. Proširenjem spiska zaduženja Savet će moći da aktivno učestvuje u analizi zdravstvenog stanja stanovništva na podučju našeg grada i predlaže mere za njihovo unapređenje, da inicira i prati aktivnosti na promociji zdravlja, sprečavanju i suzbijanju zaraznih i hroničnih nezaraznih bolesti i da učestvuje u različitim oblicima delovanja javnog zdravlja u kriznim i vanrednim situacijama”, rekao je na konfereniji za novinare u ZZJZ gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

Stalna konferencija gradova i opština će u narednoj godini vršiti obuku članova loklanih saveta za zdravlje kako bi se adekvatno sproveli planirani porojekti.

Ingerecnije Saveta za zdravstvo lokalne samouprave regulisane su Zakonom o javnom zdravlju. Do sada su ingerencije bile u okviru zaštite prava pacijenata, a sada se proširuju aktivnosti lokalnih Saveta za zdravlje. Zavodi i instituti u Srbiji biće nosioci aktivnosti, jer se od njih očekuje da do kraja januara urade analizu zdravstvenog stanja stanoviništva za svaku opštinu i grad. To će biti osnovni dokument na osnovu koga će se raditi strateški dokumenti o problamaciji u oblasti zdravlja za svaku opštinu, iz čega će proisteći konkretni projekti koji će se implementirati od početka 2018. godine. U budžetu će svaka opština i grad odvojiti sredstva kako bi ti projekti mogli da se sprovode. Za početak, svaki grad će imati po tri prioriteta, obajasnila je direktorka ZZJZ Aleksandra Nikolić.

ZZJZ raspolaže svim potrebnim resursima za novonastale zadatke od strane Ministarstva zdravlja i lolane samouprave. Najpre se krenulo sa organizacionim promenama, čime je povećana efikasnost u radu, nastavljeno je sa uređenjem i sređivanjem javnog prostora i laboratorija, prema zahtevima akreditacionog tela Srbije.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare