Nagrade zatvorile LIFFE

LESKOVAC

Nagradu za najbolju režiju  na ovogodišnjem Leskovačkom internacionalnom filmskom festivalu (LIFFE) dobilo je  Zrinko Ogresti  za film „S one strane duge“.

Žiri, koji su činili reditelji Srdan Golubović  i Ognjen Sviličić i glumica Nataša Ninković, obrazložio je da je ovakvu odluku doneo zbog “izuzetnog režijskog pristupa koji je sigurnom rukom proveo kroz lavirinte emocija glavnih likova”

 

Reditelj Ogresta je vest o nagradi dobio na aerodromu u Amsterdamu, gde trenutno boravi zbog holandske premijere filma.

Zahvalio se žiriju što je u filmu prepoznao razloge zbog kojih film treba nagraditi I dodao  i da je siguran da bi neki drugi žiri, s nekim drugim ukusima, nagradio neki drugi film.

Nagrada je uručena Lazaru Ristovskom, koproducentu filma koji je naglasio da se radi o hrvatsko-srpskoj koprodukciji, kakvih je sve više u našem okruženju.

„To je postao jedan model pakovanja filmova na prostorima eks Jugoslavije, gde sarađujemo i sa Makedonijom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Slovenijom, Bosnom. Mi smo davno, davno otišli mnogo napred pre političara u vraćanju jednog jedinstvenog prostora kakva je bila ona naša Jugoslavija,“ rekao je Ristovski

Druga nagrada dodeljena je bosanskoj rediteljki Ines Tanović za film „Naša svakodnevna priča“.

Žiri je, kako je naveo „ želeo da  nagradi smirenu i sigurnu režiju koja nam daje uvid u duboke i slojevite karaktere koji se bore sa svojim demonima i sa društvom koje ih određuje“.

Ines Tanović je za JUGpress rekla da zaista nije očekivala nagradu, posebno što je situacija u kinematografiji Bosne i Hercegovine teška, gde se radi uz pomoć štapa i kanapa.

„Meni je film hobi, ja od toga ne mogu da živim, ali mi je posebno drago što je taj moj hobi meni doneo nagradu. Iskreno se nadam i želja mi je da se opet vidimo u Leskovcu.“

Treća nagrada pripala je Olegu Novkoviću za film „Otadžbina“ za, po mišljenju žirija, hrabar postupak u kome reditelj jakim izražajnim sredstvima dočarava unutrašnja stanja svojih likova.

„Zahvalan sam festivalu i leskovačkoj publici na svemu. Želim i verujem da će festival nastaviti da traje i da će se razvijati na radost filmskih stvaralaca i publike,“ rekao je Oleg Novkovic.

liffe-nagrade-2

„Zlatni lešnik“ za najbolju žensku ulogu dobila je Ksenija Marinković, za ulogu u filmu Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“ zbog energije koju je donela  ovom, kako je ocenjeno,  izuzetnom filmu.

„ Citiraću Rajka Grlića „Smijeh je najbolji lijek protiv fašizacije, a ipak smo svi samo ljudi. Nadam se da ste se zabavili“ rečeno je u poruci koju je organizatorima poslala Ksenija Marinković na vest da je dobila nagradu.

„Zlatni lešnik“ za najbolju mušku ulogu ravnopravno su podelili Nebojša Glogovac za ulogu u filmu Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“, gde je superiornom izvedbom povezao sve elemente ovog snažnog i kompleksnog filma i Lazar Ristovski za ulogu u filmu Miloša Radovića „Dnevnik mašinovođe“ koji je svojom lucidnom i nadahnutom izvedbom ovaj film učinio izuzetnim. Nebojša Glogovac zbog pozorišne premijere nije mogao da dođe i primi nagradu, ali je zato Lazar Ristovski na duhovit način rekao da svoju nagradu „poklanja i ostavlja leskovačkoj publici, pa neka je oni nekako podele između sebe.“

Specijalnu nagradu žirija dobio je Sverozar Ristovski za režiju filma „Lazar“.

Žiri je smatrao da je ovo film koji nam sigurnom i odmerenom režijom prikazuje jedan trenutak svoje zemlje i likove koji su uhvaćeni u vrtlogu turbulentnih vremena.

Na ovom festivalu uvedena je i nagrada „Radomir Baja Šaranović“ najuspešnijem mladom reditelju, odnosno filmu koji je prikazan u okviru programa filmova studenata Fakulteta dramskih umetnosti.

U konkurenciji 12 filmova nagrada je dodeljena Katarini Mutić za film „Žurka je večeras“. Žiri u sastavu Miroslav Lekić i Kosta Peševski svoju odluku su obrazložili time što je mlada autorka svojim zahtevnim rediteljskim postupkom filma snimljenim u jednom kadru donela sliku o životu u provinciji u kojoj mladi ljudi tonu u kolotečinu. Neki izlaz pokušavaju da pronađu u ljubavnim vezama koje nemaju budućnost, a neki u pokušajima delikvencije.

Iako je tematika siva, atmosfera filma nije takva, jer je obojena žanrom komedije i oplemenjena likovima koji su živi i dopadljivi baš zahvaljujući svojim ljudskim manama. U jednom potezu, tj, jednom kadru možemo da vidimo čitav spektar likova, stanovnika malog mesta, njihove karakteristike i njihove pokušaje da svoje živote u učmaloj sredini učine boljim shodno svom pogledu na svet.

Sledeće godine konkurencija ovih filmova biće još veća, jer je selekcija proširena na više akademija iz regiona, najavljeno je.

.

Direktorka Leskovačkog kulturnog centra  Sanja Conić rekla je da ovaj festival treba da ima još jednu nagradu koja bi se dodelila publici koja je redovno pratila filmske projekcije, a da se za većinu filmova tražila karta više.

Zato sledeće godine planiramo da ustanovimo i nagradu koju bi dodeljivala publika festivala, dodala je Conić.

liffe-nagrade-1

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, koji je uručio nagradu Lazaru Ristovskom, rekao je  da je zahvaljujući ovom festivalu prethodnih nedelju dana Leskovac bio središte kulture u Srbiji i tema gotovo svih domaćih medija.

„Priznajem da sam izuzetno ponosan zbog toga. Ovakav uspeh obavezuje da i na dalje kao odgovorna lokalna samouprava pružamo podršku ovom događaju. Nadam se da ćete se složiti sa mnom da su na ovogodišnjem festivalu prikazana najbolja filmska ostvarenja koja su proteklih godinu dana snimljena kako u našoj zemlji, tako i u okruženju. Kvalitet festivala nalazi se u činjenici da su na njemu predstavljeni reditelji različitih generacija i različitih pristupa filmu,“ dodao je Cvetanović.

 

Festival je zatvorio Lazar Ristovski koji je rekao da nije očekivao tu čast da zatvori festival.

„Kasno su mi to rekli, pa nisam spremio nikakav govor, zato bi možda bilo dobro da me pozovete sledeće godine, pa da spremim govor. Pratim ovaj festival od samog početka i on iz godine u godine raste u jedan veliki, ozbiljan i potreban festival ne samo gradu Leskovcu, nego i filmskim stvaraocima. Potreban je i publici, potrebno je imati što više festivala koji povezuju i ljude i stvaraoce, ali na njima dolazi i publika koja ne ide često u bioskope. Na taj način festivali školuju publiku i imaju neku svoju misiju. Odao bih priznaje i umetničkom direktoru Darku Bajiću, koje je uz sve ljude iz Leskovac doprineo da ovaj festival izrasta u jedan veliki i ozbiljan festival.“

Lazar Ristovski je zamolio publiku da zajedno zatvore festival, tako što je on izgovorio „Festival je…“, a publika dodala „zatvoren!“

Prati
Obavesti me o
guest

3 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Peca
Peca
7 godine pre

Nasuprot gospodinu Ristovskom, koji je udostojio leskovačku publiku naklonom do zemlje, a ova neprekidnim aplauzom i ustajanjem iz svojih fotelja, jedna nekulturna osoba kojoj je gluteus zalepljen za fotelju nije ispoštovala umetnika tako što će ustati iz svoje fotelje. Ili je umislio da narod njemu plješće?
Pogađate reč je o gradonačelniku Leskovca. Ovaj čin je, po meni, bacio senku nekulture na ovo izuzetne dešavanje u našem gradu. Nadam se da će nam kultura oprostiti.

Peca
Peca
7 godine pre

Nasuprot gospodinu Ristovskom, koji je udostojio leskovačku publiku naklonom do zemlje, a ova neprekidnim aplauzom i ustajanjem iz svojih fotelja, jedna …….osoba kojoj je ……nije ispoštovala umetnika tako što će ustati iz svoje fotelje. Ili je umislio da narod njemu plješće?
Pogađate reč je o gradonačelniku Leskovca. Ovaj čin je, po meni, bacio senku nekulture na ovo izuzetne dešavanje u našem gradu. Nadam se da će nam kultura oprostiti.

Džimi Barka
Džimi Barka
7 godine pre

Svojevremeno je profesor Živojin Pavlović prilikom ocenjivanja studenata na FDU koristio samo dve ocene. 5 i 10. Ništa između! Po njemu, samo su dva moguća rezultata proizilazila iz snimanja filma.

– Ili je stvoreno nešto što zaista zaslužuje da se nazove filmom.
– ili je uzaludno potrošena gomila celuloidne trake.

Nažalost nisam uspeo da odgledam sve, već samo neke od filmova koji su bili u konkurenciji za gran-pri. I pored toga, ubeđen sam da je na ovogodišnjem LIFFE-u prikazano više filmova koje bi profesor Žika ocenio čistom desetkom. Usuđujem se da kažem da su bar dva ostvarenja, među kojima je svakako i ovogodišnji laureat, zaslužila čak i 10+.

https://youtu.be/zruSAS9ge2Y